Техника за лидерите в интелигентното земеделие Избрана

Най-големият производител на машини за умно, ефективно и улеснено управление на работните процеси представи широка гама продукти, която дава на фермерите избор, какъвто нямат никъде другаде

Ангел Върбанов

Наш спец. пратеник в Холандия

В света има десетки производители на земеделски инвентар. Но Kverneland, заедно с принадлежащия му бранд Vicon, е най-големият от тях, или поне що се отнася до производството на интелигентна техника за прецизно земеделие. Kverneland не просто създава машини, компанията влага огромни средства, за да очертае тенденциите на пазара и да предложи на фермерите машини още преди те да са осъзнали, че имат нужда от тях. И го прави вече 125 години. Точно това отличава лидерите от всички останали. Благодарение на качествената си продукция, внедряването и разработването на революционни иновации и ефективните производствени процеси, брандът е един от най-известните и уважавани в своята сфера. Това се изразява и в доверието на земеделците, които купуват машините с марка Kverneland – през 2017 година оборотът на компанията досега е на стойност 427 млн. евро.

Компанията събра европейски журналисти в Холандия, за да представи новостите си за Агритехника 2017. 19 нови и обновени сеялки, култиватори, пръскачки, балировачки, плугове... дефилираха на полето пред одобрителните погледи на професионалните агрожурналисти. Виждали сме и преди такива машини, но дяволът е в детайлите. Много други производители изработват плугове, сеялки, култиватори и т.н., но при никой от тях те не са толкова интелигентни. Малки, но съществени неща отличават машините на Kverneland от останалите производители, но именно те спестяват много пари на фермерите и правят труда им значително по-лесен и производителен.

Основата на новите предложения на Kverneland е мощна и много широка гама продукти, която предоставя на фермерите избор, какъвто нямат при нито един друг производител – машини за прибиране на фуражни култури, хранене на животни, плугове, култиватори, сеитбени комплекси, пръскачки и тороразпръскващи машини, както и електронни решения за умното земеделие.

В Холандия Kverneland представи много нови и иновативни продукти във всичките направления от бизнеса си. Те са резултат от непрекъснатите усилия на компанията по отношение на обновяването на съществуващата продукция и създаването на нови и още по-добри машини. Именно те са призвани да направят както Kverneland, така и неговите клиенти по цял свят лидери на пазара на земеделска продукция – днес и за в бъдеще.

Едно от нещата, на които залагат в компанията и които според нея са основата на успешното земеделие, е концепцията iMFARMING. В рамките на тази концепция компания KvernelandGroup съчетава конкурентноспособните преимущества на ISOBUS машините с всички възможни електронни решения. iMFARMING е инструмент, който позволява на фермерите да изберат правилното решение за своето стопанство и да работят по-разумно, лесно и ефективно.

IMG 3494

Максимална възвращаемост на вложените инвестиции

това е философията на iMFARMING. Иновативните решения в тази насока на Kverneland осигуряват рационално използване на скъпите суровини за земеделското производство, тъй като за фермерите е важно не само изхранването на населението на света, което непрекъснато нараства, но и възвращаемостта на вложените от тях инвестиции и максималната икономия на ресурси, за да може производството им да бъде икономически ефективно.

В широкия спектър на предлаганото на пазара оборудване често не е лесно да се намери оптималното решение. Технологиите се развиват бързо, електрониката става все по-сложна. В Kverneland разбират това и винаги се стремят да предоставят на фермерите най-простите решения в областта на селското стопанство. Универсалните ISOBUS терминали на компанията IsoMatchTellus и IsoMatchTellusGO, както и IsoMatch Tellus PRO, който беше представен за пръв път в Холандия, са направени за удобно управление на машините и ефективна работа.

Компания KvernelandGroup винаги е била лидер в ISOBUS технологиите, поради това нейните терминали IsoMatchTellus са съвместими с абсолютно всички ISOBUS оборудвани машини. Просто сядате, включвате бутона за захранване и работите! Никакви сложности, всички действия мигновено се изобразяват на екрана.

IsoMatchTellusPRO

IMG 3637

Днес земеделието не е това, което беше. За да е ефективно едно стопанство, то трябва да внедри технологиите на прецизното земеделие. Днешните фермери изискват повече ефективност, лесни за работа машини, с които могат да постигнат високи добиви. За да отговори на тези изисквания, KvernelandGroup създаде универсалния терминал IsoMatchTellusPRO.

IsoMatchTellusPRO е центърът, в който се събират всички ISOBUS машини в стопанството и е платформа за всички приложения за прецизно земеделие, използвани от фермера. Той предлага всичко, от което земеделецът има нужда, за да извлече максимума от своите машини и култури, както и да спести разходи за торове, препарати и семена посредством използването на автоматичен контрол на секциите на машините и променливата норма на внасяне на препаратите и торовете. С уникалната си функция за двоен екран, терминалът дава възможност да се контролират едновременно две машини и работни операции.

IsoMatchFarmCentre

IMG 3611

Пред земеделските журналисти в Холандия Kverneland представи първото си мултифункционално телематик решение с IsoMatchFarmCentre. То дава възможност за дистанционен контрол на работата на машинния парк в стопанството и работи с всякакви машини, оборудвани с ISOBUS, независимо от техния производител. Системата работи в комбинация с терминалите IsoMatchTellusGO иIsoMatchTellusPRO. Независимо дали трябва да се контролира работата на множество машини, да се управляват дистанционно работните процеси или да се анализират данните от машините, IsoMatchFarmCentre осигурява това в едно ефективно уеб приложение, включващо тракторите, инвентара, терминалите за управление в един облак, където информацията се съхранява и обновява непрекъснато, а връзката между отделните машини и инвентари се осъществява в реално време. Това е перфектното решение за управление на сложните технологии и процеси във всяко едно стопанство. То предлага на фермера много начини за подобряване на ефективността и контрол на машинния парк.

С IsoMatchFarmCentre работните параметри и данни като консумацията на гориво и масла могат да бъдат записани и анализирани. Текущата информация като качеството на балите, разхода на торове и т.н. също се показва в приложението. Всичко това може да бъде следено и управлявано дистанционно от компютър, таблет или смартфон. От тях фермерът може да изпрати задания и препоръки директно на монитора на оператора на машината и след като работата бъде свършена, тя да се изпрати обратно в приложението FarmCentre, където да бъде запазена и анализирана.

IsoMatch AutoDrive-E

IMG 3624

Kverneland представи IsoMatch AutoDrive-E (=Electric). Това е решение на компанията за дооборудване на трактори от всички брандове за автоматично управление. Фермерите прекарват повечето от времето си зад волана на трактора. Концентрирането върху полето пред тях, контролирането на работата на инвентара и терминала, извършването на работата, и всичко това докато се управлява тракторът, изискват много енергия и причиняват умора и загуба на концентрация. IsoMatchAutoDrive осигурява автоматично управление на трактора. А докато управлението се осъществява автоматично, операторът е в състояние да контролира и управлява работата с много по-голямо внимание и лекота. Работата става много по-ефективна, избягват се пропуски и припокривания, което спестява 5-10 на сто от разходите за препарати, торове и семена. Целият процес се управлява и контролира само от едно приложение.

Независимо дали изискванията на фермера са по отношение на работните операции, вижданията му за бъдещето, плановете за развитие или инвестиционните му възможности в краткосрочна или дългосрочна перспектива – концепцията на Kverneland IM FARMING предоставя съответното решение за всяко от тях. Доволни ли сте от представянето на вашите машини, или искате повече и сте готови да пристъпите в света на прецизното земеделие? KvernelandGroup предлага най-доброто решение за вас.

Машините с бранда Kverneland също не са просто машини. Те са интелигентни. Плуговете, торачките, балировачките са умни и сами предотвратяват грешките на човека. Плуговете на Kverneland са първите ISOBUS плугове на пазара, които се управляват от терминала на трактора или от терминала на Кverneland. Какво означава това? Че плугът е с Vario регулиране на работния захват. И когато го свържем към трактора, е необходима само една хидравлична двойка изводи. И всички настройки – работен захват на първата бразда, на целия плуг, работна дълбочина, калибровка на плуга – всичко се извършва от терминала. И след като направи първата бразда, дори тракторът да няма автопилот, плугът започва да регулира сам захвата си спрямо това колко е изкривена браздата и я прави перфектно права. Да, с Kverneland е възможно това, което за останалите все още е фантастика.

Всичките 19 новости, представени в Холандия, заслужават вниманието на фермерите. Ще ви ги представим в бъдещи статии, а всеки може да получи подробна информация за машините на Kverneland при официалния им представител за България – Тайтън Машинъри. 

Прочетена 540 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта