Смарт технологии и в агросектора Избрана

Смарт технологии и в агросектора

НИК Академията не е училище за трактористи, а място, където ще събираме хората от бранша – механизатори, агрономи, агромениджъри и ще създаваме социална среда, в която да решават своите проблеми, заяви управителят на НИК Иво Куманов при откриването на модерен учебен център

Лили Мирчева

333

През последните 15 години обмисляхме как да разграничим успешните от нетолкова успешните фермери. Стигнахме до извода, че всички които са успешни, полагат огромни усилия върху ценните си кадри и всъщност това е ключът на техния успех. Така управителят на НИК Иво Куманов обясни защо компанията изгради един от най-модерните агро центрове за обучение в България. След четири години усилен труд на международен екип от архитекти, строители, консултанти и експерти, в с. Изгрев, община Венец, намиращо се в Североизточна България, отвори врати модерен център за обучение. Събитието бе почетено от стотици гости от цяла България, чуждестранни партньори, многобройни фермери, представители на местната власт и на Държавен фонд „Земеделие“.

„НИК Академия е повече от сграден фонд, това е нашият последен голям проект, насочен към хората, които работят в агросектора“, коментира Иво Куманов. Той подчерта, че компанията работи с над 4 хиляди земеделски производители в България и Румъния. „През последните 15 години продаваме нови технологии и тук е момента да си припомня как стартира НИК“, допълни той и показа на гостите си един дивайс – вече позабравен технологичен уред за измерване на разстояние от 1 метър. „Първата технология, която изхвърлихме преди 15 години, бе този метър, защото го заменихме с ръчен GPS. През последните години ние променихме не само това, но и редица практики за навигация на машините, анализите на почвените проби, както и начина, по който се наблюдава полето чрез сателитни снимки. Но забелязваме, че с всяка нова технология ни става все по-трудно да я накараме да работи“, сподели още Иво Куманов.

222

 

По пътя към прецизно земеделие

Дейността на НИК досега е специализирана в четири насоки като за целта са обособени четири подразделения: Ник Електроникс, НИК Софтуер, НИК Агро Cървис и НИК Технологии. Но хората от компанията разбират, че е необходимо и пето направление – обучение на специалисти. Първо се допитали до хора с опит и професионални умения от страната и чужбина. От тях научили, че най-новите методи за обучение са учене чрез опит или казано по български - око да види, ръка да пипне. Затова италианският архитект Раймондо Фалконио е проектирал модерна сграда със смел дизайн и атрактивни цветове, така че учебният комплекс да стимулира сетивата и въображението. В него се съчетават учебни зали и помещения, където хората, които реално работят на полето, ще могат да се докоснат до проблемите, за да ги решават сами. „Далеч сме от мисълта, че 2-3 дни, прекарани в някоя зала при нас, ще направят някого тотално обучен“, коментира Куманов. По думите му НИК Академия не е училище за трактористи, а място, където хората от бранша ще се събират в своя социална среда – механизатори, агрономи, агромениджъри. Така ще видят, че има и други като тях в България, със същите проблеми и те заедно ще търсят разрешаването им.

Хората с опит в земеделието знаят какво е в натоварения сезон да имат проблеми и да трябва да се справят с тях. Важно е да има група от хора, които се познават и могат да питат по всяко време да обменят опит и знания. Това е кръг от познати, които имат сходни проблеми и заедно ги решават. Така най-общо казано може да се обясни идеята за създаването на първата по рода си Академия, която ще стартира през месец януари 2018 година. Ще бъдат създадени групи в няколко направления – торене, сеитба, пръскане и поливане. Участниците в тези тематични фокусни групи ще се сблъскват с проблеми от практиката.

Тъй като е известно, че компания НИК промотира на българския пазар автономни селскостопански машини, се запитахме как ще се съчетава обучението на механизаторите с тези свръхмодерни представители на авангардната техника. Отговорът на Иво Куманов бе, че тъкмо тази автономна техника някой трябва да я програмира и управлява, тъй като рискът при нея е много по-голям. „Безспорно до няколко години ще дойде времето на тези машини. Те чисто технологично са готови отдавна. В момента законови пречки са причина те все още да не са на полето, но се надявам, че през следващите няколко години ще навлязат в реалната практика на фермерите“, обясни управителят на НИК.

„Идеята е да предложим цялостен поглед върху нещата. Хората да дойдат тук и да се научат как се работи с предлаганата от нас техника и софтуер, и то – в реални условия“, добави търговският директор на НИК. За целта компанията разполага с опитна поле от 50 декара, където може да се види самоходната пръскачка, движеща се без намесата на оператор, софтуерни иновации, интелигентни системи за управление и GPS системи за проследяване. Както се казва, за смарт трактори, се искат смарт оператори.

НИК електроникс е подразделението, което се грижи за прецизното оборудването „Trimble“, включващо дисплеи за навигация, управления и АвтопилотТМ и оборудване за пръскачки Norac. Второто подразделение, което през последните две години зае сериозни позиции и в момента е важна част от бизнеса на компанията е НИК Софтуер.  Connected farm, услуга, която позволява безжична връзка с машините, обмяна на информация между тях и компютрите в офиса. Тази технология опростява управлението на данни като елиминира USB-памет устройствата, така че информацията може да се предава безпроблемно между офис, машини и джобни компютри.

„За нас е знак на признание, че много фермери ползват продуктите на НИК Софтуер в своите стопанства, които им помагат при комасацията, очертаването и воденето на записи за всички дейности извършени на полето, както и за създаването на линии за навигация, по които да се движат машините на полето“, заяви Иво Куманов. По думите му прецизното земеделие не се ограничава само с GPS-оборудване, то е с много по широк обхват. „Стремейки се да го предоставим цялостно на българските фермери в един момент започнахме да работим с карти за торене, които да се зареждат на GPS-устройствата, но се оказа, че е изключително трудно те да бъдат направени бързо. Така стигнахме до идеята да изградим собствена лаборатория. Смеем да твърдим, че на този етап разполагаме с лабораторията с най-висок капацитет в България. Вече имаме възможност да анализираме по 200 проби дневно за техния азотен, фосфорен и калиев състав. Сериозно признание за нашата работа е броят на нашите клиенти и доверието, което ни гласуват, коментира управителят на НИК. Така GPS системите Trimble и системите на канадската компания Norac за автоматичен контрол на височината на крилата, предлагани от НИК Електроникс, вече успешно се използват в българското земеделие.

444

 

НИК Технологии е създадена с цел по-добро обслужване на пръскачките с марка Berthoud , които имат зад гърба си близо120 годишна история.

„Опазването на културите и нуждата им от напояване напоследък се оказват сериозен проблем в земеделието, който лимитира добивите. Именно затова НИК Технологии се обособи като подразделение, което предлага технологични решения за пръскане и поливане. От една страна това са френските пръскачки Berthоud, едновременно за борба с вредителите по земеделските култури и с възможност за листно подхранване на посевите. А от друга това е компанията Valmont Industries, която е световен лидер в производството на поливни системи Valley, които имат потенциал за широко навлизане в България. У нас, в недотам далечното минало, са работели поливните инсталации „Фрегати“ на същия принцип на който и модерните пивоти Valley. В съседна Сърбия все още има системи по на 25-30 години, които работят. Начинът, по който се подава вода на растенията, е изключително важен и той дава своето отражение върху реколтата – добре напоените посеви притежават потенциала да дадат по-висок добив“, разказва Иво Куманов.

Опитът на фермерите

„Започнах да си партнирам с НИК през 2008 г, когато купих първата си навигация - GPS системите Trimble. Те повишиха производителността в моето стопанство с 10%-15%. Подобрих разходите на машините впоследствие използването на почвените проби. Успях да анализирам наличие на микроелементи, на макроелементи в почвата. Определих точните количества, които са необходими за закупуване на торове и препарати“, разказа Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Като фермер той се запознал със земеделския софтуер, предлаган от НИК. „Съпоставих го с другите, които са на пазара и избрах този софтуер, който предоставя максимални възможности за обслужване на автоспонаството. През изминалата година този софтуер ми помогна при раздаването на рентата и при подаването на декларациите по чл.70“, коментира още Русалов.

От 2004 – 2005 година използваме технологиите на фирма Trimble. Започнахме с EZ-Guide 500, в последствие с FmX и последните 4 години работим с TMX, Trimble Autopilot и Yield monitoring, който използваме при жътвата, разказва Мартин Драганов, земеделски производител от Североизточна България. „След жътвата на слънчогледа, където ползваме Trimble Yield Monitoring и автоматично управление с дисплей TMX, обработваме стърнището и правим почвено картиране, на базата на което се изготвят почвени карти за приложение на фосфор основно, калий много малко, за подготовка за есенната кампания“, обяснява опита си в прецизното земеделие фермерът. По думите му внедряването на технологиите е подобрило работата в няколко аспекта. „Първо управленски вземам по-лесно решения с Yield Monitoring и инструментите, които ни дават възможност да наблюдаваме посевите и да вземаме по-адекватни решения от гледна точка на управлението на стопанството.

От технологична гледна точка по-добре разпределяме семената и работим по-ефективно.  В някои блокове намалихме до 50% приложението на фосфорни и азотни торове. За всяко поле е различно, но имаме полета, които вече четвърта година работим с VRA и започнаха да се изравняват като запаси. Не на 100% все още, но до голям процент и достигаме до изравняване на запасите на хранителни вещества в полето“, обяснява Мартин Драганов, който вече 10 години гради партньорски отношения с НИК – компанията, която не само разработва, но осъвременява българското земеделие, за да го направи прецизно и добро.

Прочетена 1353 пъти Последно променена в Вторник, 12 Декември 2017 11:44
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта