Бумът на новите технологии в земеделието все още предстои Избрана

Бумът на новите технологии в земеделието все още предстои
Много агрономи, фермери и инвеститори, които следят света на новите технологии в земеделието, казват, че бумът на стартъпите в отрасъла е приключил. Инвестициите намаляват, много стартъпи вече са продадени, а някои са изчезнали. Но Тим Маркиз от компания Uptake Technologies опровергава тази мрачна перспектива.
По думите на експерта, възможно е растежът в тази сфера вече да не е толкова динамичен, но не бива да се отписва. Сега просто започва нов етап в развитието и ето защо.
Няма широкомащабно приемане
Въпреки широкото използване на данни от фермерите, тази технология все още не е внедрена широко на пазара. Това донякъде се обяснява от факта, че дълги години ни обясняват, че не е възможно да се получат качествени и чисти аграрни данни. Има проблеми с тяхното предаване, събиране и анализиране. Фермерите буквално "позеленяват", когато чуят какво количество данни е необходимо за увеличаването на печалбите и добивите.
Не съществува просто и удобно решение
Прогнозната аналитика или всеки вид работа с данни е сложна. Фермерите търсеха "Uber за земеделието", но много от решенията са заплетени и непълни. Липсата на прост инструмент доведе до скептицизъм у тези, които започнаха да използват новите технологии.
Твърде много варианти
Работата е не само там, че много от решенията са сложни за използване, което доведе до ниското им възприемане в практиката. Проблем е и това, че съществуват твърде много варианти за избор. Фермерите се чувстват подтиснати от огромното количество стартиращи технологични компании. Поради това, много от тях няма да използват решението, дори да им го предложат безплатно, то не изисква допълнително време и е препоръчано от сигурен източник. Тази непробиваема стена на невъзприемане доведе до спад на новите стартъпи в земеделието.
Фермерите казваха - "Имайте добра репутация и в продължение на известно време ни давайте данни, за да докажете, че това работи. Създавайте решения, които изискват малко време за използване". Исторически се е получило така, че групите, които в най-голяма степен са способни да отговорят на тези изисквания са агрохимическите компании.
Консолидация
BASF, Bayer, Dow Dupont и John Deere прекараха миналата година придобивайки стартъпи. Други стартъпи, подържани от инвеститорски капитали, също значително пораснаха в събирането на данни, конкурирайки се с традиционната голяма шестица. Те правят това, събирайки данните с използването на същия подход като Farmers Edge, Farmers Business Network и FarmLogs.
Какво следва
На този нов етап от развитието на агросектора, партньорските отношения с големите компании за данни, а не придобиванията, ще бъдат основната промяна в сектора на новите технологии в земеделието. Много от технологичните компании постигнаха желания растеж и прием като просто се развиваха. Сега те трябва да намерят начин да се конкурират с по-малко количество играчи, но които имат капитал и данни. И които могат бързо да растат.

 

Прочетена 1483 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта