17 необходими операции преди сеитба по NO-TILL Избрана

Предлагаме на вашето внимание съвети за предсеитбено обслужване на сеялки, предназначени за безорно земеделие от консултативната служба на щата Пенсилвания, САЩ, където по тази технология се обработват 65 на сто от площите

1.2.52 image

Както показва практиката, най-честите проблеми при работата на сеялките са неспазването на работната дълбочина на засяване на семената, сеитбата на семената на повърхността на почвата, непокрита бразда, преуплътняване на почвата над семената и страничните стени на браздата, двойно и тройно поставени семена. За да се избегнат тези неприятни ситуации, които значително намаляват добивите, преди да започне сеитбата, трябва да се проведат редица операции по проверка на работата на сеялката.

Изсяващ апарат

Ако изсяващият апарат не работи правилно, може да има пропуски, както и двойно и тройно засети семена. За да се осигури оптималната му работа, засяващият апарат трябва да се разглобява всяка година. Трябва да се отстранят замърсяванията от корпуса и той да се измие със сапунена вода (недопустимо е да се използват керосин, масло и т.н.). Напуканите пластмасови части на корпуса на засяващия апарат трябва да се подменят. В засяващите апарати от притискателен тип трябва да се заменят счупените палци.

notillagricu

В засяващите апарати от четков тип, трябва да се заменят износените четки. В засяващите апарати от палцов тип, ремъкът трябва да е чист, гъвкав и без напуквания. Ремъкът се измива със сапунена вода и се изсушава напълно преди да се върне в засяващия корпус. По време на сглобяването на засяващия апарат е важно правилно да се постави ремъка. Препоръчва се засяващия апарат от притискателен тип да се изпраща в сервиз за калибриране на всеки 1200-160 дка или веднъж годишно. При това е желателно да предоставите в сервиза торба от семената, които ще сеете, и да съобщите работната скорост, с която ще сеете.

Вакуумните или пневматични сеитбени апарати трябва да се проверяват за наличието на пропуски и съответствие на показателите на вакуум или налягането на въздуха с препоръчаните от производителя стойност.

11 22

Сеитбена секция

Точността на дълбочината на засяването може да се наруши, ако сеитбената секция се „разхожда“ свободно или се люлее. Сеитбената секция трябва да се намира в състояние, когато не е възможно лесно да се приповдигне или премести настрани. Сеитбените секции трябва да се разполагат на еднаква височина. Трябва да се заменят напуканите или счупени бункери за семената.

Дискове на ботушите

За да засяват семената на зададената дълбочина, диаметърът на дисковете на засяващите ботуши трябва да отговаря на зададените стойности. Дисковете на ботушите не бива да са изместени, а трябва да са разположени в правилно положение. За да проверите дали това е така, сгънете две визитни картички, разположете ги между ботушите и ги сближете колкото е възможно повече. Ако формата на браздата напомня буквата W, а не V, дисковете на ботушите са твърде износени и трябва да се сменят.

8 22

Семепроводи

Краищата на семепроводите могат да се износят, като се прегъват навътре, в резултат на което семената се задръстват. Семепроводите не трябва да имат никакви прегъвания и трябва да са правилно закрепени.

Притискане на семената (уплътнител на семената)

Този детайл помага да се притиснат семената към дъното на браздата, гарантирайки точна дълбочина на засяване. Той трябва да е фиксиран с болт в правилно положение, а в случай на силно износване, да се подмени.

Колело за регулиране на дълбочината на засяването

Колелото за регулиране на дълбочината на засяването трябва да се разполага точно срещу дисковете на ботушите. Променете шайбите на колелата или всичките колела.

3 117

Ботуши

Проверете диаметърът на ботушите и при необходимост ги заменете. Ако ботушите са износени, тяхната дълбочина трябва да се регулира, ако това е възможно.

Чистачи на редовете

Чистачите на редовете трябва да се проверят за износване. В случай на износване чистачите на редовете трябва да се настроят така, че износването да се компенсира, а при твърде силно износване – да се подменят.

Притъпкващи колела

Притъпкващите колела не трябва да имат повреди. Те трябва да се проверят за повреди и износване. Лагерите не бива да се клатят или не трябва да са закрепени твърде здраво. Разстоянието между гумените колела трябва да е 38-51 мм.

9 11

Изравняване на ботушите, дисковете на ботушите и притъпкващите колела

Вземете връв и я опънето права от предния ботуш до кпритъпкващото колело. Притъпкващите колела, дисковете на ботушите и ботушите трябва да са разположени на една линия. Притъпкващите колела не трябва да вървят по горната граница на браздата.

Бункери за инсектициди

Бункерите са инсектициди не трябва да имат отвори и напуквания. Тръбопроводите за инсектицидите и отворът на повърхността на дозатора трябва да се продухват с въздух.

Система за внасяне на торове

Дисковете на торовнасящите ботуши трябва да имат минимален диаметър, според инструкцията. Лагерите не трябва нито да са твърде свободни, нито твърде стегнати. Закачете кофа под маркуча на извеждане на торовете и преминете 50-60 м по полето. Премерете тора и проверете точността на спазване на нормата на внасянето. При необходимост регулирайте.

4 74

Вериги и зъбчатки

Преверето всички вериги и зъбчатки. Твърде износените трябва да се заменят. Те трябва да са правилно разположени и редовно да се смазват. 

Влажност на почвата

Вземете шепа почва и я размесете в ръце. Ако почвата лесно се събира в топче, значи тя е твърде влажна за сеитба. При такива условия стените на браздите ще бъдат твърде плътни, което ще препятства растежът на кореновата система при ранните фази на вегетацията.

Дълбочина на засяването

Убедете се, че сеялката засява семената на зададената дълбочина. Ако сеялката сее твърде плитко, може да се наложи регулиране на дълбочината на сеитбата с помощта на съответните колела, притискателните пружини може да не са достатъчно тежки, или сеялката има недостатъчно притискателно усилие.

Задръстване

Убедете се, че семената имат добър контакт с почвата и не попадат в растителните остатъци, които са паднали на дъното на браздата. Ако набляюдавате значително задръстване, възможно трябва да изчакате, докато растителните остатъци изсъхнат и почнат да се разпадат. Може да се регулират чистачите на редовете за по-интензивно почистване или да проверите качеството на работата на дисковете на ботушите.

Затваряне на браздата

Ако браздата не се затваря, възможно е почвата да е твърде влажна. В този случай трябва да се изчака, докато изсъхне поне малко. Ако да се чака не е вариант, може да опитате да замените металните или гумени притъпкващи колела с колела със спици, палцеви, зъбчати и т.н. Може да се приложи притискателно усилие върху притъпкващите колела, но тогава има вероятност от преуплътняване на почвата. 

етикети:
Прочетена 3768 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта