Животновъдство

Маришка вакла овца

Петък, 01 Март 2013 14:39
Ваклата Маришка овца е местна порода създадена в района около Пловдив. Отглежда се по поречието на р. Марица – Пловдивска, Пазарджишка и Хасковска област. За Ваклите Маришки овце са характерни удължената форма на тялото, крайниците и опашката. Главата е дълга, тясна, незарунена. Профилът на главата при овцете обикновено е прав, а при кочовете леко изпъкнал. Ушите са средно големи, клепнали, прави. Шията е дълга, тясна. Холката е средно дълга, средно висока. Гърбът - дълъг, тесен. Краката са дълги, незарунени. Коремът също е незарунен. Вълната е еднородна и мека. Понякога, но много рядко, се срещат овце и с полугруба вълна. Опашката…

Хранене на пуйките

Четвъртък, 28 Февруари 2013 21:15
Основна предпоставка за рентабилност на семейните птицевъдни ферми, които се отглеждат пуйки, е храненето на птиците да бъде на база използване на пълноценни комбинирани фуражи. С това се гарантират оптималното развитие и производствената характеристика на всяка порода или хибрид. В таблица 1 и 2 може да видите какви са препоръките на специалистите от Калифорниийския университет за потребността от хранителни вещества в дневната дажба, както и на какви изисквания трябва да отговарят фуражите. След като са захранят и запоят, през първите няколко дни пуйчетата се хранят в капаците  на кутиите, с които са доставени, или в плитки тави. Освен в тях…

Повече светлина в кравефермата

Сряда, 27 Февруари 2013 12:15
Можем да увеличим продуктивността и едновременно с това да подобрим условията на труд Даже в съвременните кравеферми ниските температури и недостатъчното осветление през есенните, зимните и пролетните месеци е факт. Ако естественото осветление е недостатъчно, заслужава си да се замислим за увеличаването на светлата част от денонощието за сметка на изкуствено осветление. Това оказва положително въздействие върху млечната продуктивност и здравето на животните. Освен това се увеличава нивото на техниката за безопасност и качеството на изпълнение на работата. Д-р Норберт Консвол от Университета в Росток обяснява за ползите от доброто осветление в кравефермата и на какво трябва да се обърне…

2,8% спад в производството на овче месо отчетоха в ЕС

Вторник, 26 Февруари 2013 18:45
През 2012 година в Европейския съюз са произведени 710 000 тона овче месо, което е спад с  20 000 тона или 2,8% спрямо предходната година, информира специализираният портал agrarheute.com. Само в Испания от 2007 година насам производството на овче месо е спаднало с 40%. Според оценките на ЕК значителна част от производството на овче месо не е обхванато от статистиката. Става дума за близо 178 000 тона месо. С тях общото производство в Общността би достигнало до 888 000 тона. За сравнение през 2007 година то е възлизало на 1,02 млн. тона. Това означава, че нивото на производството  в ЕС…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта