Животновъдство

Охлаждайте издоеното мляко максимално бързо

Вторник, 17 Декември 2013 12:01
Току-що издоеното сурово мляко е с температура 35-36 градуса. За да не се развали, то трябва да се съхранява в хладилник при температура 4 градуса, но естествено то не може моментално да придобие тази температура. За да повишите трайността му в горещините е много важно суровината да се охлади максимално бързо.   Ако охлаждането става прекалено бавно, микробите започват да се размножават с бясна скорост и млякото се разваля за отрицателно време. Веднага след доенето прецедете млякото през дезинфекциран тензух (изпран и изгладен!), след което веднага го сварете.   Преди да приберете в хладилник прецеденото мляко, охладете го на водна…

Млеконадоят на Холщайн-фризийските първескини зависи от теглото им

Понеделник, 16 Декември 2013 18:23
Крайната цел на отглеждането на ремонтни животни в кравефермата е ДА СЕ ОСИГУРИ СМЯНА НА БРАКУВАНИТЕ КРАВИ както и постигането на генетичен прогрес. Производителността на първескините в значителна степен влияе на общото производство на мляко и на печалбата на говедовъда. Крайната цел при отглеждането на ремонтни животни от млечните породи е ОТЕЛВАНЕ НА 24-ИЯ МЕСЕЦ И ПОСТИГАНЕТО НА ЖИВО ТЕГЛО 570 КГ.   Разпространеното погрешно мнение, че тези показатели са непостижими, е икономически необосновано. Дневните разходи за хранене на женските телета и юниците са инвестиции в бъдещето. Програмата за развитието им трябва да бъде такава, че  ЖИВОТНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ЖЕЛАНАТА…

Грижи за новородените агнета

Понеделник, 16 Декември 2013 18:17
Най-критичния период за здравето, развитието и бъдещата продуктивност на приплодите е след тяхното раждане. Смъртността от оагването до 15 дневна възраст е 50-75% спрямо общата смъртност. Преобладават отпаданията още в първите 2-3 дни след раждането. Върху организма на новороденото започват да въздействат всички фактори на околната среда: температура, влажност, чистота на въздуха и мястото на отглеждане, качеството на коластрата и млякото, милионите микроорганизми, попадащи в младите приплоди чрез дишането, храненето, пъпния кордон и т.н. При ниска температура в кошарите, влага и течение, настъпва хипотермия, потискат се всички жизнени функции, настъпват тежки разстройства и смърт. Храненето е един от определящите фактори…

Зърнено-житни фуражи за изхранване на свине

Понеделник, 16 Декември 2013 10:47
Те могат да участват с около 70-80% при приготвянето на смеските за различните категории свине. Чрез тях се осигуряват около 90% от необходимата енергия, около 70% от протеина и 60% от лизина в комбинираните фуражни смески. Тези параметри трябва да се имат предвид при съставянето на смеските и дажбите за различните възрастови и технологични групи.   Доброкачествените зърнени фуражи се отличават с нормален цвят и вкус, приятна миризма, пълнота и високо хектолитрово тегло на зърното. Преди изхранването фуражите от тази група се подлагат задължително на предварителна преработка - смилане, флейкуване, запарване и др.   От зърнено-житните фуражи при храненето на…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта