Животновъдство

Хранене на телетата след шестия месец

Четвъртък, 05 Декември 2013 14:28
Целта на пълноценното хранене на телето след шестия месец е по-пълно задоволяване на потребностите му от енергия, протеини, минерални вещества и витамини. Отчитайки възрастта на телето порционът се съставя не по-малко от един път в месеца. През зимата се приготвя груба и сочна храна и немного концентрат. Например: силаж - 5-6 кг, сено – 2-3 кг на 100 кг живо тегло. До година на телето се полага по 9-14 кг, а на по-големите по 15 кг на денонощие. Количеството на концентратите зависи от качеството на основната храна. При използване на качествен фураж концентратите могат да се изключат и да има…

В Стара Загора ще се обсъждат проблемите на млечното говедовъдство

Сряда, 04 Декември 2013 10:36
Говедовъди от България и Гърция ще се съберат на първата по рода си конференция, на която ще обсъдят говедовъдството от млечния сектор през новия програмен период на ОСП и отпадането на млечните квоти. Това съобщи Ангел Йонов, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България /АРЧШПБ/. Форумът ще се проведе днес, 4 декември, в Земеделския институт в Стара Загора.Конференцията ще бъде открита от Никола Ангелов, председател на Националния съюз на говедовъдите в България, и Василий Атанасиус, председател на говедовъдите в Гърция. Фермерите ще се запознаят със състоянието и проблемите на говедовъдния сектор у нас. Програмата включва представяне на…

Основни правила при хранене на телетата

Вторник, 03 Декември 2013 16:03
Правилното хранене на младите животни оказва определящо влияние на растежа. Известно е, че развитието в периода на растеж е неравномерно поради което и изискванията към храната с възрастта съществено се изменят. Затова основно условие за нормалното развитие на телетата е правилното хранене. Доброто хранене през първата година оказва решаващо влияние за теглото и общото развитие на животните. В следващия период не трябва да се допуска рязко снижаване на нивото на хранене, което може да доведе до забавяне на растежа на отделни части от скелета. При обилно хранене в ранния период, сменено с недостатъчно в следващия води до недоразвиване на животното,…

Колко често се изрязва копитния рог

Вторник, 03 Декември 2013 11:49
Много от проблемите с копитата могат да бъдат избегнати, ако редовно полагаме грижи за тях, твърдят специалистите. Как към този проблем се отнасят практиците, разказва д-р Хайке Енгелс пред сп. Profi Наред със заболяванията на вимето и затруднено заплождане заболяванията на копитата и крайниците са едни от най-честите причини за намаляване на млечната продуктивност в германските животновъдни ферми. Куците животни намаляват средния си млеконадой с около 1000 кг. Не случайно казват, че „здравите копита са предпоставка за високи добиви на мляко“. Причините за нарастването на проблемите с копитата могат да бъдат най-различни – хлъзгав, мръсен, твърд и постоянно мокър под,…

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта