300x250

Животновъдство

Ветеринарномедицински изисквания към животновъдните сгради

Вторник, 05 Март 2013 18:27
Теренът за изграждане на нови животновъдни обекти отговаря на следните изисквания: - да е с наклон не по-малък от 1% и нивото на подпочвената вода да е най-малко на 2 м - да е съобразен с минималните разстояния между два различни обекта, отглеждащи един и същ вид животни: - за отглеждане на говеда не по-малко от 15 метра - за промишлено отглеждане на птици не по-малко от 200 метра - за отглеждане на свине - не по-малко от 500 м - за отглеждане на други видове животни - не по-малко от 15 м - да е на достатъчно отстояние от…

Как да повишите яйценосенето

Понеделник, 04 Март 2013 19:48
Основното правило е първото хранене да е колкото се може по-рано, а последното - максимално късно. Сутрин давайте на кокошките една трета от дневната норма зърно или 15-20 грама брашнеста смеска като мешанка. За през нощта оставяйте на птиците зърно. През деня дажбите са от нарязана зеленина, кореноплоди, варени картофи. Мешанките трябва да са леко овлажнени, за да не се разпиляват, но не лепкави. Яйценосенето се засилва при изхранване с подквасени храни. За подготвянето на 1 кг брашнена смеска ви трябват 30 г мая, разтворена в 1,5 л топла вода. Добре е разбърканата смес да престои на топло. След това…

Пригответе суха коластрена извара

Понеделник, 04 Март 2013 12:30
Оставащата ви в повече коластра събирайте в емайлиран съд. Покрийте я с чиста марля и я оставете на топло до печката да се самозакваси. Трябва да стане гъста като сметана - обикновено това става за около 4-5 часа. За да ускорите отделянето на суроватката, съдът със заквасената коластра се поставя в друг съд с гореща вода - до 80-90 градуса. Получената извара се изважда и се разстила в тава за печене с дебелина 1-2 см. След това поставете тавата във фурната на готварска печка. Изварата изсъхва за няколко часа при температура 70-80 градуса, но трябва от време на време да…

Маришка вакла овца

Петък, 01 Март 2013 14:39
Ваклата Маришка овца е местна порода създадена в района около Пловдив. Отглежда се по поречието на р. Марица – Пловдивска, Пазарджишка и Хасковска област. За Ваклите Маришки овце са характерни удължената форма на тялото, крайниците и опашката. Главата е дълга, тясна, незарунена. Профилът на главата при овцете обикновено е прав, а при кочовете леко изпъкнал. Ушите са средно големи, клепнали, прави. Шията е дълга, тясна. Холката е средно дълга, средно висока. Гърбът - дълъг, тесен. Краката са дълги, незарунени. Коремът също е незарунен. Вълната е еднородна и мека. Понякога, но много рядко, се срещат овце и с полугруба вълна. Опашката…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта