Животновъдство

В Швейцария има над 450 вида сирена, най-популярните от които ви представяме

Четвъртък, 26 Април 2018 11:56
Грюер, известен още като Краля сред сирената, е продукт със знак за контролиран произход (AOC) и се произвежда само в кантоните Фрибург, Во, Нюшател, Юра и някои части на кантона Берн. Специалистите различават около 75 разновидности на вкусове и аромати, присъщи за грюер: от окосена трева, ядки, кестен и мента до виолетки. Сирене с плътна консистенция и подчертано землист вкус. Приготвя се от непастьоризирано краве мляко. Минималният период на зреене е пет месеца, а за да стане пикантно, го оставят да отлежава цяла година. Ементалът произхожда от долината на река Емме в кантона Берн, откъдето води името си. Отличава се…

Бикът Аргус се обкичи с титлата Върховен шампион на Швейцария

Сряда, 25 Април 2018 15:27
Най-расовите бици в алпийската държава участваха в 117-ото издание на конкурса в Бюл, който излъчи четирима победители в породи с млечно направление Старинният град Бюл в кантона Фрибур се слави като един от главните пазари на добитък на Швейцария. Традицията води началото си от ХIX век, когато на панаира Сен-Дени в града са се стичали купувачи от цяла Европа, за да видят представените там над 4000 крави и бици. Днес по каталози и интернет могат да се купят животни всякакви. Но конкурсът за най-расовите бици на алпийската държава продължава да привлича хиляди посетители, включително и от чужбина. Те искат да…

Трябва да се направи плавен преход между бозания и дойния период при овцете майки

Вторник, 24 Април 2018 15:16
Бозайният период при агнетата продължава средно 60 дни. Агнетата, които ще се бракуват, се отбиват по-рано (на 30 – 45-ия ден) с цел да се добие повече мляко от майките. Агнетата, определени за разплод, се оставят да бозаят по-дълго (3 – 3,5 месеца). Отбиването става постепенно с отпадане на второто и третото бозаене, така че последните дни агнетата да бозаят само веднъж през деня. Не се препоръчва рязко отбиване. В същото време овцете се раздояват. Трябва да се направи плавен преход между бозания и дойния период при овцете майки. Много важно е овцете да се раздоят правилно, за да се…

Кравите могат да достигнат максимална млечност

Вторник, 24 Април 2018 15:13
Изключително благоприятното съчетание на оптимална температура, влажност, слънчева светлина и чист въздух с изобилието на сочни зелени фуражи благоприятства получаването на максимална млечна продуктивност на кравите през пролетния сезон. Независимо от това, съществуват рискови фактори, които крият опасност от влошаване на здравословното и телесното състояние на млечните крави и за намаляванена тяхната продуктивност. За да избегнат нежелани резултати, говедовъдите трябва да знаят и да осигуряват с всекидневната дажба на животните необходимите хранителни вещества. За млечна крава с тегло 550 кг те са следните: *за поддържане на жизнените функции и на постоянна телесна температура и енергия: кръмни единици – 5,2; суров…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта