Има шанс субсидиите за качествено мляко да бъдат възстановени

Упоритостта, с която животновъдите настояват за възстановяване на субсидиите за качествено мляко, може да даде положителен ефект. Искането за пореден път е било обсъждано на среща на ръководството на Националния съюз на говедовъдите в България с министъра на земеделието Десислава Танева. На нея са присъствали още заместник министрите Васил Грудев и Цветан Димитров, както и експерти, пряко отговарящи за сектора. Целта е била да се представят реалните мерки, така че да се овладее кризата в млечния сектор, предизвикана от руското ембарго и отпадането на квотите.

Фермерите предлагат да се възстанови помощта за качествено мляко, която беше прекратена през 2009 г. Предложението е да се отпускат по 10 стотинки на всеки литър мляко, реално отчетен с платежни документи за квотния период 01.04.2014 - 01.04.2015г.

По време на срещата зам.министър Грудев е изразил пълната подкрепа на министерството, като е припомнил, че "България е една от първите страни, обявила криза в сектора, предлагаща коалиция с други държави от ЕС, които настояват за компенсации".

"От агроминистреството бе заявена позиция в подкрепа на исканото подпомагане и уверение, че този въпрос ще бъде поставен за разискване",посочи Рангел Матански, съпредседател на съюза на говедовъдите.

Браншът настоява България да представи искането си за подобни компенсации на предстоящата среща на министрите по земеделие от ЕС, която ще се проведе на 7 септември в Брюксел.

В доказателство, че Националният съюз на говедовъдите в България е национално отговорна браншова организация, която работи в интерес на животновъдите в България, е изготвено и писмо с разяснения за ситуацията в сектора, което предстои да бъде изпратено до ЕК.

С това писмо се оказва подкрепа за усилията на министерството да извоюват подпомагане за сектора и съответно за неговото оцеляване, посочи Матански.

По време на срещата администрацията е информирала бранша, че от март 2016 г. ще стартира и мярката за хуманно отношение към животните, по която стопаните ще могат да кандидатстват по новата програма за развитие на селските райони. Това ще стане успоредно с кампанията по директни плащания.

Поставено е било и искането да се наложи контрол за незаконното придвижване на животни из страната, както и за нерегламентираните продажби на непроверено мляко и месо.

Фермерите настояват за засиления контрол поради върлуващите болести по животните, което би пресекло и нелоялната конкуренция от сивия сектор.

Прочетена 2275 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта