Нервният и припрян дояч може да докара куцота на кравите

Повечето от фермерите се борят със симптомите, като оставят без внимание причините. Ветеринарният специалист проф. д-р Нийл Честъртън от Нова Зеландия споделя резултатите от изучаването на проблема

Анеке Хаземан, dlz Primus Rind, ФРГ
Най-добрата профилактика за здрави копита е осигуряване на кравите на максимално еднообразие и спокойствие. Не допускайте стрес, постарайте се във всяка ситуация да останете спокойни и се опитайте да разбирате нуждите на животните. Това са основните препоръки на проф. д-р Нийл Честъртън, ветеринарен специалист от Нова Зеландия. Възникването на куцота при кравите е в тясна връзка с движението в стадото, стреса и поведението на човека и на животните. За стрес можем да говорим при придвижването към доилната зала или обратно в обора. Много е важно поведението на човека, който подкарва животните, както и на дояча. Когато те са нервни и нетърпеливи, кравите стават неспокойни. Шумът, високите викове и блъскането карат животните да бягат или да си извъртат в една или друга посока, което допълнително натоварват ставите.  Постоянното присъствие на тези дразнители значително увеличават вероятността от поява на куцане. Много често куцотата се предизвиква от ламинити и рани по копитото, които невинаги могат веднага да бъдат различени като причина.
По природа кравата е животно-жертва, принудено да се спасява чрез бягство. Тя не може да демонстрира болка, тъй  като това би позволило на хищника да я приема като слаба и най-подходяща за нападение, представя типологията й профсорът.
Търсете човека! Д-р Нийл Честертън подчертава, че
ПРИЧИНА ЗА НЕИНФЕКЦИОЗНОТО КУЦАНЕ ВИНАГИ Е ПОВЕДЕНИЕТО НА ЧОВЕКА
12 2Ако наблюдавате кравите, които преминават през проходите към доилната зала, ще установите, че те се стремят да се отдалечат от подкарващия ги, вследствие на което често се хлъзгат по пода (особено ако той е мокър). Освен повишеното натоварване на ставите, агресивното вмешателство на човек води до нарушаване ранговия ред на движение. В резултат се увеличава честотата на сблъсъци между животните, което също е опасно за състоянието на копитата.
Новозеландският ветеринар е наблюдавал две големи групи дойни крави в едно стопанство, които били настанени в едно и също преддоилно помещение, но били доени в различни зали. Тук отчетливо се проявили реакциите от поведението на дояча. В едната зала кравите влизали спокойно, като сами определяли ритъма си на движение и никой не ги подкарвал насилствено. На входа на втората зала животните се тълпели, чувствали се неуверени и често се въртели, правейки опит да се върнат. Нито кравите, нито ветеринарят виждали какво става вътре, но през отворената врата се чували подвикванията и подсвирквания на дояча, който се мъчел да подкара животните.
Причината за различното поведението на животните са
ХАРАКТЕРНИ ОСОБЕНОСТИ НА КРАВИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ
Обърнете внимание на:
Кравите трудно разпознават източника на звука, но са чувствителни към високите честоти. Шумът в доилната зала, подвикване или чукане плаши животните. Те не могат да се ориентират откъде идва този звук.
Кравите виждат по друг начин в сравнение с човека. Техният ъгъл на зрение е 330 градуса, докато при хората е 140. Но само в тесния диапазон между 30 и 50 градуса кравите виждат ясно. За да разберат какво се случва около тях, те започват да си въртят главата. Когато покритието на пътя се променя или животните преминават от светло в тъмно помещение и обратно, кравите навеждат главата, за да оценят обстановката. Ако не успеят бързо да се ориентират в обстановката, кравите изпадат в стрес. Колебаейки се и въртейки се напред-назад, тази крава нарушава движението на стадото и доячът губи търпение.
Кравите имат добро обоняние. Те улавят феромоните, които се отделят с урината, когато животното се страхува. Получава се затворен кръг – чувството на безпокойство в стадото се увеличава. Кравите се опитват да избягат, натоварвайки ставите и копитата. Това създава предпоставки за травми и куцане.
СКУКАТА МОЖЕ ДА Е ЗДРАВОСЛОВНА  
За спокойствието и сигурността на животните особено важно е работните операции да се извършват по един и същ ред, дневният режим да е с постоянна повтаряемост,  пътят до доилната зала и обратно винаги да е един и същ. Ако използвате нов препарат за миене или дезинфекция, кравата усеща различния аромат и това я плаши.
Д-р Честъртън не изключва използването на технически средства, подгонване и насочване, но смята, че може да се мине и без тях. Насочването на животните трябва да става на точно определени интервали. Когато нещата са очаквани, кравата е по-спокойна. Те ще предизвикват по-малко стрес от този, предизвикан от дояча, чието настроение се мени често или той бърза да свърши.
СПАЗВАЙТЕ ДИСТАНЦИЯ
Работниците във фермата трябва да знаят, че всяка крава има индивидуална зона – дистанция, която животното се стреми да опазва и спазва и когато се намира в този периметър, той не се мъчи да избяга и да се обръща. Колкото кравата е по-спокойна, толкова по-близо до себе си допуска хората.
За правилното подкарване на животните е важно да се знае още един ориентир – линията на баланса. Това е въображаемата линия, перпендикулярна на тази на лопатките. Познанията на особеностите на кравата помагат спокойно да се подкарват животните в нужната посока, без копитата да се подлагат на допълнително натоварване.
Д-р Честъртън съветва да се подхожда към кравата бавно, фронтално срещу животното. Когато работникът премине нивото на лопатките, кравата сама ще тръгне напред. Ако подгоните кравата отзад, тя по-скоро ще се обърне, за да види каква опасност я грози, и ще тръгне в нежелана посока. Тази гонитба е съпроводено с тичане, въртене и резки движения, което увеличава риска от травми за животното.
Запомнете, че колкото сте по-спокойни, по-бързо и по-лесно ще си свършите работата.
Още един аспект, който трябва да се отчита, за да разбирате по-добре животните –
ЙЕРАРХИЯТА В СТАДОТО
Ранговият порядък не е главният фактор, който определя коя крава първа ще отиде за доене и коя ще остане назад. Кравата с висок статус невинаги е в първите редове. По-скоро тя е в средата или отзад. Енергичното подканяне от страна на дояча нарушава ранговия ред и провокира стрес. Натоварването на копитата ненужно се увеличава. Затова площта на помещението, където се събират кравите преди доене, трябва да е достатъчно голяма(не по-малка от 2 кв. м за животно). Така ще се осигури нужното пространство за пренареждане. За кравите с по-нисък статус пространството е нужно, за да не навлизат в личното пространство на тези с по-висок статус.
Заключение
Новозеландският ветеринарен специалист призова стопаните да познават добре животните. Познавайки тяхното поведение, може да се оптимизира предвижването им, да се увеличи продуктивността им и да се намали честотата на куцане. До същия извод са достигнали и австралийски учени, измерили нивото на хормона на стреса (кортизон) у животни, подбрани на случаен принцип от различни стада. Оказало се, че в половината стопанства кравите са в постоянен стрес. Продуктивността на тези крави е с 6 на сто по-ниска от тази на спокойните. При тях е по-лошо и здравословното им състояние (включително копитата и куцането).
Стресът вреди не само на фермера, но и на животните.
Затова бъдете спокойни.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА КУЦАНЕТО

ЗДРАВОСЛОВНО ЕДНООБРАЗИЕ: всяка операция и дневният режим трябва да се повтарят
СПОКОЙНИТЕ КРАВИ ПО-РЯДКО КУЦАТ: стремете се стресът да е минимален за животните
СПОКОЙСТВИЕТО Е ЗАЛОГ ЗА ЗДРАВЕ: в доилната зала или в помещенията за изчакване, на кравите не трябва да се крещи, да бъдат блъскани и удряни
НАСТОЙЧИВОСТТА НЯМА ДА ВКАРА ПО-ЛЕСНО КРАВАТА В ДОИЛНАТА ЗАЛА: това ще доведе до проблем с копитата. При насочването на животните ги оставете те да определят темпото на придвижване. Не ги подгонвайте
СЪЗДАЙТЕ СИГУРНОСТ: скоростта на придвижване трябва да е съобразена с качеството на настилките; следете дали кравите не се пързалят
ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНО ИНТЕРВАЛА: техническите спомагателни средства (остени) трябва да се използват при постоянен, но не твърде малък интервал (на всеки 15 минути за по 5 секунди)
ДАЙТЕ НА ЖИВОТНИТЕ ВРЕМЕ: не ги подкарвайте, докато последните крави от стадото още не са доиздоени и не са напуснали бокса. Оставете ги минимум 15 минути, за да могат да се подредят в съответствие със социалния им ранг.
НЕ ПЛАШЕТЕ КРАВИТЕ И ЩАДЕТЕ ЗДРАВЕТО ИМ: добре е на портата, през която преминават, да се постави звънче. Така животните ще знаят кога се отваря вратата
ПРОСТРАНСТВО И ВРЕМЕ: в залата за изчакване трябва да има достатъчно място (минимум по 2 кв. м за животно), за да се избегнат сблъсъците между кравите.

Прочетена 2165 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта