Бизнесмен планира да достави 4000 крави по въздух в Катар

Катарски бизнесмен планира да достави по въздух 4000 млечни крави порода Холщайн в страната в рамките на усилията за поддържане на млечните доставки по време на блокадата на Катар от съседите му от Персийския залив, съобщава британският вестник Guardian. 

Предложението, което, ако се осъществи, ще се превърне в най-голямото транспортиране на едър рогат добитък по въздух в историята, идва на фона на усилията на Катар да отвори бързо въздушен и морски мост през Иран, Турция и пристанищата в Оман.

Планът за внос на кравите беше разкрит от Мутаз Ал Хаят, президент на компанията Power International Holding. Той каза, че ще са необходими поне 60 полета за доставянето на кравите, които били купени в Австралия и САЩ. Първоначално бизнесменът планирал да внесе кравите с кораб за новопростроена млекарница край Доха.

Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ скъсаха дипломатическите, икономическите и транспортните си връзки с Катар на 5 юни, като обвиниха Доха, че подкрепя екстремистки групировки. До тогава Катар внасяше повечето от млечните си продукти от съседните страни, включително Саудитска Арабия.

Рияд затвори единствената сухопътна граница на Катарския полуостров, като застраши вноса както на прясна храна, така и на необходимите суровини за завършване на инфраструктурния проект за 200 млрд. долара за Световното първенство по футбол през 2022 г.

Турция замени продуктите, които изчезнаха от супермаркета, включително кисело мляко, а Мароко и Иран обещаха да осигурят на емирството хранителни стоки. Катар преговаря по нови споразумения за управление на товарите в оманските пристанищни градове Сохар и Салалах, за да избегне необходимостта стоките да спират в ОАЕ.

Доставките на контейнери през пристанището Джебел Али бяха забразени миналата седмица.

В началото на втората седмица от ембаргото финансовите пазари в Катар изглежда се стабилизират, като цените на акциите отново започват да се повишават, след като намаляха миналата седмица.

Прочетена 794 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта