Швейцарските фермери настояват за по-високи цени на млякото

Съюзът на швейцарските фермери и Съюзът на швейцарските млекопроизводители определят положението на фермерите, занимаващи се с производство и преработката на мляко, като крайно неустойчиво и настояват на пазара да се стигне до „реални” цени за потребителите на продукта, съобщи електронното издание Milknews.

На практика цената на прясното мляко, плащана от потребителите, е средно с 4 сантима на литър по-ниска от установената от браншовия съюз на млекопроизводителите, която от 1 юли ще бъде 65 сантима.

Производителите смятат, че подобни отстъпки за потребителите не са оправдани и в крайна сметка се поемат от фермерите, които поради тази причина са принудени да свиват произвежданите количества. По данни на председателя на Съюза на швейцарските фермери Маркус Ритер в сравнение с 2016 г. количествата мляко, изнасяни на пазара в Швейцария, са намалели с над 5%.

Неговият заместник Ханс Фрай посочва, че в момента 65 сантима за литър мляко покриват само фактическите разходи на стопанствата, без да включват фермерския труд. По думите му засега фермерите „разчитат само на своите резерви” и чакат момента, в който изкупвачите ще плащат по 77 сантима за литър сурово мляко.

Прочетена 765 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта