300x250 static

БАБХ започва проверки за фипронил в птицефермите

Агенцията по храните ще взема превантивни мерки, за да се избегне замърсяване на птицефермите в страната с фипронил, съобщават от пресцентъра й. У нас не са разрешени за употреба при продуктивни животни, включително кокошки носачки ветеринарномедицински препарати, които съдържат това веществото.

Предвиждат се проверки от страна на контролните органи, съгласувани с браншовите асоциации на птицевъдите. Инспекциите ще обхванат всички птицеферми за кокошки носачки  у нас за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще се вземат и проби за лабораторни анализи.

Мерките имат за цел да предотвратят замърсяване на българските яйца с фипронил и да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар.

По повод пратката с яйчен жълтък на прах, замърсен с фипронил, Агенцията по храните е установила, че 500 кг от продукта са доставени в един търговски склад. Ясни са и фирмите, до които е дистрибутиран. Установено е, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната, посочват от БАБХ. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.

Прочетена 635 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта