На СТЕКСПО 2017 дефилират елитни животни Избрана

Успехът на месодайната ферма изисква знания за отглеждане, профилактика, генетика, хранене, управление на пасищата, фуражопроизводство, ветеринарно дело, мениджмънт и търговия на говеждото месо. Световни експерти от Германия, Холандия, Ирландия и България ще представят лекции, а предприемачи по цялата хранителна верига ще имат делови и бизнес срещи

Лили Мирчева

В търсене на най-успешния модел за развитие на устойчиво и конкурентно говедовъдство се превръща срещата на фермери, преработватели, инвеститори, експерти и търговски партньори, която се превежда за втори път от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ). Тазгодишното издание на СТЕКСПО отново примамва с колоритна програма и много полезни срещи за обмяна на опит и знания, за създаване на трайни връзки, получаване на актуална и полезна информация.

На специално подготвено дефиле ще се представят девет породи говеда, крави с телета, юници, разплодни бикове и комерсиални кръстоски. За първи път ще се проведе изложбен конкурс за Породата Абердийн Ангус - млади бикове до 2 години, а победителят ще бъде обявен от съдия Герно Пол от Германия. На специален семинар ще се представи породата Месодаен Симентал с мострени животни с Pedigree внос от Германия.

Наред с дефилето на елитни животни, световни имена в месодайното говедовъдство ще изнесат лекции по хранене, развъждане, управление на пасищата, фуражопроизводство, генетика, ветеринарно дело, разпад, търговия на говеждото месо и ред още полезни теми.

Д-р Майкъл Игън от Ирландия, отговорен за изследванията на пасищата в TEAGASC (Националната служба за съвети в земеделието на Ирландия), ще изнесе лекцията „Пасищен мениджмънт, сеитба, подсяване, ротационна паша“. Основните научни интереси на д-р Игън са в оптимизираното използване на пасищата, както и поддържането на качествен тревоустой при интензивна паша. Присъстващите на форума ще имат възможност да разговарят лично с лектора, който е разработчик на редица научни трудове за бялата детелина и влиянието и за повишаване на продуктивността на животните, отглеждани за мляко и месо.

Не по-малко интересна ще е срещата с Лео Макнеро, също от Ирландия. Той е четвърто поколение развъдчик на породата Абердийн Ангус. Лео ще покаже на практика как се подготвят изложбени животни. Семинарът по "клипинг" - подстригване, измиване, подсушаване и тренировка на животни преди изложба, обещава да събере много любители и професионалисти.

Сред акцентите на форума е представянето на Рене Камфорст, търговски мениджър на EKRO, част от VanDrie Group - консорциум обединяващ интегрирана мрежа от 25 компании. VanDrie Group е най-големият производител на телешко в света (телешко от млади угоени животни от млечни породи). Годишно преработва 1,4 милиона телета, повече от 95% са експортирани и задоволява около 28% от търсенето на телешко в Европа. Компаниите в групата покриват най – високите стандарти за проследяемост, здравна сигурност и притежават ISO 22000. Участието на Рене Камфост е в семинарния панел за транжиране, където холандският експерт ще представи на живо професионална техника за разпад на месото.

Изключително полезна за фермерите е лекцията на Томас Фрицче от Германия на тема: „Съвременна месодайна ферма – сгради, инфраструктура, оборудване“. Немският експерт има 25-годишен опит в планирането, изграждането и оборудването на животновъдни ферми. За този период е консултирал и наблюдавал над 250 ферми в Германия. Богатия си опит вече успешно прилага и в ефективни български ферми. Самият той е собственик на ферма в Германия. Темата, по която ще говори, е как с правилно проектиране и оборудване можем да повишим рентабилността на месодайните стопанства, така че да станат икономически ефективни.

Още един лектор от Германия – Майкъл Франке, директор продажби Weidemann в Източна Европа, ще запознае присъстващите с продуктовата гама на немските товарачи Weidemann, предимства им при използването в животновъдни ферми и иновациите в машините. Той е регионален мениджър продажби на Weidemann, част от Wacker Neuson Group, една от най-големите и иновативни производители на товарачи и телехендлери. Майкъл Франке работи за българския пазар вече близо 10 години и отлично познава потребностите на българските животновъди. Неговата лекция е
„Товарачите Weidemann – множество приложения с убедително предимство за животновъдите“.

Герно Пол, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на месодаен Симентал в Германия, ще определи най-добрия Абердийн Ангус на България за 2017 г. Той е доказан експерт - селекционер, член на съвета по селекция на Германия, заема и поста на отговорник по селекцията на месодайните говеда в говедовъдния съюз на Мекленбург и Саксония Анхалт – Rinder Alianz. На СТЕКСПО 2017 той ще говори на тема: „Месодаен Симентал – модерната порода за месо“.

Водещата фирма за търговия със земеделска техника Оптиком отново подкрепя българските фермери, които професионално се занимават и имат интерес към месодайното говедовъдство, съобщиха от офиса на компанията. В рамките на СТЕКСПО инж. Димитър Петров, директор търговия машини в Оптиком ООД ще представи възможности за повишаване на производителността в животновъдните стопанства и оптимизиране на разходите чрез работа с високо-технологични машини при силажирането. Фермерите ще научат как да съкращават работните процеси с иновативни технически решения. В първия ден на форума инж. Петров ще представи лекцията „Използване на модерни технологии и машини за оптимизиране на разходите във фермата при силажилане“.

Съкращаването на работните процеси с помощта на иновативни технически решения е ключов фактор за по-висока производителност, коментира инж. Петров, който има богат опит като продуктов и сервизен специалист в компанията, където работи от 2008 г. Събитието на терен през втория ден ще събере на едно място теория и практика, работа и забавление, богат чуждестранен опит, вкусна храна от топ-готвачи с качествено българско говеждо, произведено във ферми на АРМПГБ. Над 20 ферми от цялата страна ще покажат животни от над 10 месодайни породи, а най-добрите екземпляри ще бъдат отличени в шампионата на България за Абердийн Ангъс.

Гостите на СТЕКСПО 2017 ще могат да се запознаят с препоръчани от специалистите на Оптиком машини JCB с разнообразни приспособления, подходящи за всички операции в животновъдните стопанства и да разговарят лично с демонстрационния екип, както и да заявят тест-драйв на изложената техника. JCB товарачите са предпочитани от българските фермери и земеделци и доказали предимствата си в множество стопанства. Заради своята производителност, максимален комфорт, надеждност и сигурен сервиз с минимална поддръжка заемат лидерско място на пазара в България. Оптиком ООД е представител на JCB Agriculture, Argo Tractors, Monosem, Sulky, Ovlac и др. европейски производители на земеделски машини.
Съвсем конкретно приложими ще са познанията в лекцията на Ивайло Пенев, експерт по технология и разпад на месото в Метро Кеш енд Кери - „Достъп на фермерите до пазара и изискванията за директна доставка на трупно месо“. Пенев е отговорник за закупуването, преработката и пакетирането на месо от български ферми в голямата търговска верига.

„Модерната българска угоителна ферма – икономика и печалба“ ще нарича лекцията на фермера - предприемач Младен Радев. Той е управляващ съдружник във ФЕРМАТЪ ООД и Био-дженезис ООД. Експертът в угояването на животни и реализацията на говеждо месо в България ще запознае на практика присъстващите стопани как да планират бъдещи разходи и печалби в собствената си ферма.

Д-р Иван Миланов, експерт на HL-TopMix по храненето и отглеждането на животни, ще говори за храненето на говедата, а по-точно „Угояване и финишинг“.

Ще направим уточнението, че модератор на темите по хранене на животните ще е проф. д-р Мариана Петкова от Селскостопанската академия. Тя е водещ учен в областта на храненето на преживните животни в България. Специализирала е във водещи международни научни институти: Forschung Centrum of Dummestorf, (Rostock, Germany; 1987, 1990, 2005); Mashav (Israel; 2003); University of Novi Sad, FINS (Serbia; 2008); UMB As (Norway; 2011) по протеиново хранене и азотен метаболизъм.

Д-р Красимир Колев, експерт - консултант по репродукция и здравен мениджмънт в CEVA Animal Health - България, ще представи темата "Репродуктивен и здравен мениджмънт в месодайните стада, борба с респираторните заболявания в условията на големи температурни амплитуди“.

Експертът Люба Ризова, главен консултант на АРМПГБ, ще говори за проекта „Електронна борса за търговия с живи животни и говеждо“, който се осъществява в рамките на трансграничната програма „Черноморски Басейн“. Това е новият проект на асоциацията и Люба Ризова, която има многогодишна практика в реализацията на международни проекти, ще представи параметрите на бъдещата работа и дейността на своята компания.

Още един мащабен международен проект ще бъде представен в рамките на форума. Пол Стратър от ЮАР, основател на компанията Black Sea Cattle LTD ще разкаже за инвестиционен проект в месодайното говедовъдство, който ще се реализира за територията на Черноморския басейн, с главен офис в София. Заедно със съдружника си Пол Хейлс той ще представи компанията BLACK SEA CATTLE COMPANY и инвестиционните им намерения в България.

Богатата лекционна програма на СТЕКСПО 2017 ще е съпътствана с кулинарни стек-изкушения, много музика, разнообразни игри и награди. В първия ден на форума младите шеф готвачи Мелиса Елвира Манче Куроила от Перу и Тодор Танчев от България, ще изкушат ценителите с четири степенно меню с говеждо месо, в съчетание с български вина, разядки и десерти. А на другия ден Ути Бъчваров ще приготви "Чили кон Карне" в най-големия тиган в България. И така ще се увенчае краят на дългия път на вкусното и качествено говежда месо от фермата до чинията на потребителя.

етикети:
Прочетена 1077 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта