300x250 static

Франция присъди пет златни трофея за иновации в животновъдството Избрана

На 27-ото издание на Inel d’Or бяха отличени машини, уреди и услуги, които облекчават труда на фермерите, отглеждащи млечни крави и телета

Алекс Петров

Всяка година от близо три десетилетия във Франция се присъждат Златните награди за иновации в животновъдството, наречени Inel d’Or. В конкуренция влизат машини, уреди и услуги, представени от фирми и научни институти от цялата страна, които целят да облекчат труда на фермерите в млечното животновъдство. Всички предложения се оценяват от компетентно жури – експерти и знатни животновъди, които присъждат златните палми на победителите. Събитието се организира от двете авторитетни селскостопански списания La France agricole и L’Éleveur laitier (Млечният животновъд ). Тазгодишното, 27-о поред издание на Inel d’Or се състоя през септември в град Рен, в навечерието на Международното изложение на животни и животновъдна продукция Space.

На Inel d’Or 2017 бяха присъдени пет златни трофея и три специални отличия в седем категории – механизация, съоръжения за доене, екипировка, хранене, здраве, услуги и комуникация.

Представяме ви иновациите в категориите, които тази година грабнаха златото в Рен.

1. Механизация: Силажорезачката Scie’Rex  атакува с фронт от 2,6 м

Силажорезачката Scie’Rex на френската фирма за производство на прибираща техникаEmily представлява устройство от нов тип за разфасоване на фуражи и силажи. Изобретението подобрява работата на многофункционален мотокар за товарене, разнасяне и разпределяне на фураж в огромните обори с домашни животни. На класическо возило се прикачва изцяло подновено „отхапващо устройство”, което се приспособява към всички разновидности кофи от гамата на Dis’Fib. То е патентовано под името Scie’Rex като подвижен трион с ширина на атака 2,60 м. Доближавайки огромната маса пресован фураж, резачката отваря челюсти като паст на звяр. Те се затварят бавно, но не разкъсват фуража, а режат с подвижен автоматичен зъбчат резец перпендикулярно на купа или балата. С тази силажорезачка конструкторите предлагат отлично качество на разфасования продукт. За два основни механизма, включени в Scie’Rex, са депозирани патенти: мобилен дефлектор, който задържа фуража, без да го поврежда в процеса на разрязване, и хидравличен блок за управление и контрол по време на рязането – SystemSoftControl. Програмираният автомат допуска 5 постъпателно възвратни движения на подвижния резец в секунда и контролира спускането на притискаща греда на дефлектора, за да се осигурява допустимо налягане върху купчината силаж. С помощта на автомата Scie’Rex нарязва всякакъв вид фураж и силаж, дори дългостеблени култури, като царевица и слънчоглед. Благодарение на SystemSoftControl устройството се адаптира към всички носещи машини. Кофата на новата силазорезачка се пълни с 50% по-тежка маса фураж, в сравнение с предхождащия модел, оборудван с подвижен ротор..

2. Доилна техника: Модулът DCA проверява чистотата на млечната инсталация

Модулът DCA на фирма Delaval е нова услуга, която открива степента на чистота на доилната инсталация. Измиването се състои от три действия. Механично – създава турболентност на водния поток в млекопровода. Използва се ефектът на воден сноп, изтласкван с компресиран въздух. Топлинно – подгряване на почистващата струя. Химично – третиране с миещи и дезинфекциращи средства. Проверката на чистотата в системата се извършва със системата DCA, която анализира параметрате на механичното и топлинното действие. Чрез сгъстен въздух се вкарва воден поток в млекопровода. Единият сензор е поставен на дюзата на пулверизатора, а другият в приемната зала. Те измерват измененията на налягането в момента на преминаването на водния поток. Анализира се неговата дължина и скорост спрямо допустимите норми чрез алгоритми, заложени в софтуера. Това е сърцевината на иновацията DCA на Delaval, която се използва при проблеми с качеството на млякото в резултат на недобре почистена доилна система.

3. Оборудване: Роботът Discovery 120 Collector почиства 500 кв. м площ

Почистващият робот на фирма Lely под името Discovery 120 Collector е предназначенза помещения с твърда настилка. Машината-автомат не избутва екскрементите, тя ги изсмуква. Друга новост са двете пръскащи напред и назад вода дюзи, с които почистването е пълно и много ефективно, особено в сухи и горещи дни. Това оросяване предпазва образуването на кора на пода в обора, която става хлъзгава и опасна за животните. Discovery 120 Collector се състои от четири елемента: чистач, място за разтоварване, пункт за зареждане с електроенергия и източник за вода на резервоара, който е 80-литров. Отходните продукти се всмукват с помощта на мембранна помпа. След като роботът обходи помещението, той се отправя към мястото за разтоварване. Той може да се прочисти в три събирателни пункта. Роботът използва множество датчици, за да се ориентира в работната среда: два ултразвукови сензора са насочени към стените, един жироскоп му помага в ориентацията, кодиращо устройство измерва разстоянията и бордов компютър го локализира в сградата. Габаритните му размери са: 1,40 х 1,20 м и височина 0,60 м при тегло 385 кг. Отходният резервоар е с вместимост 340 л. Роботът е способен да почиства помещения с обща площ 500 кв. м за приблизително 100 крави.

4. Хранене: изработване на нормативен порцион

Порционът със сложното име PROTeAMADI е изработен и предложен от фирмата INZO, специализирала се в областта хранене на животните. Той отразява един нов подход в нормативното хранене – разработка на продукти и порциони, които да задоволят потребностите на млечните крави от четирите основни аминокиселини: метионин, лизин, хистидин и лейсин. През 2014 г. разработките на Националния институт по агрономически изследвания (Inra) показаха, че пълноценното задоволяване на млечните крави с аминокиселини значително повишава производството на протеини. Преследват се две цели: с едно и също количество внесен протеин в порциона да се увеличи ефективността на продукцията или да се поддържа ефективността на определено ниво, намалявайки количеството внесен протеин. Доброто усвояване на азота намалява количеството му в отходите, в частност в урината. Храненето от страна на Inzo се провежда на две нива: а) задоволяване на потребностите от азот с растителна по- евтина храна. За подпомагане на първичното смилане в търбуха се прибавят вещества, съдържащи протеин (урея, утайки от вино, кюспе; б) допълнително задоволяване на кравите с киселинни азотосъдържащи храни за подобряване на храносмилането, внесени с кюспе и добавки, съдържащи метионин.

5. Комуникация: Copeeks предава данни за обора, пасбището, стадото

„Кутийката”със специално предназначение Peek осъществява постоянна връзка със сградите, пасбищата, нивите, стадото. Тя предоставя снимки, HD видео и данни за околната среда на персоналния компютър, таблета, смартфона чрез интернет или с приложение Telegram. Монтиран в помещението за животни, устройството Peek позволява на животновъда да следи в реално време състоянието на всяка една крава и на стадото като цяло. 

Прочетена 907 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта