Иновации и сдружаване – това е пътят за българските фермери Избрана

Това е първото изложение, което се прави от организация на производители, коментира Рангел Матански, председател на организацията на млекопроизводителите „Фермерски мляко“ и съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България

Интервю на Лили Мирчева

 • Г-н Матански, каква е целта на изложението „Фермер Експо Раковски 2017“?

 • Целта на изложението е да покажем връзката между селскостопански животни, фермерски продукт и в крайна сметка – потребител. Това е първото изложение, което събира на едно място селскостопански животни и фермерски храни, т.е. това са две изложения в едно.

 • Може ли да се каже, че с това изложение искате да покажете затварянето на веригата от фермата до чинията, от суровината до крайния продукт – нашата храна?

 • Ние показваме продуктивните породи животни, защото искаме хората да знаят откъде идва суровината, която впоследствие се влага в производството на основните храни. Тук визирам мляко, месо и пчелни продукти, и е важно да споменем, че на изложението основна таргет група са фермерите. Те ще видят какво са постигнали колегите им в собствените си ферми, в каква посока да се развиват. Освен от фермите, на изложението ще присъстват и животни от селскостопанските институти, т.е. ще видим какво се случва и там, как върви селекцията. Тези животни са потенциален генетичен потенциал. Фермерите ще могат да се срещнат с колеги, които вече са затворили веригата, започнали са да преработват суровината и да я продават на крайния потребител. Има една сложна схема, сложно представяне и реално за всеки има по нещо.

 • Стремите ли се срещите между фермерите на изложението да се превърнат в бъдещи споразумения и дори сдружения между тях?

 • Естествено, аз винаги съм бил парламентьор на сдружаването, най-малкото защото изложението се организира от организация „Фермерско мляко“. Това е първото изложение, което се прави от организация на производители, а не от развъдните асоциации, както обикновено е при подобни събития. От една страна, развъдните организации имат капацитет, опит и хора, които умеят да организират подобни прояви, но за първи път има изложение, което се осъществява от организация на производители.

 • Каква е разликата между изложението в Раковски и останалите животновъдни изложения или пък от фермерските пазари, които вече са традиция за столицата и големите градове на страната?

 • Разликата е, че не целим единствено и само да продаваме. Искаме потребителите да се докоснат до фермерските храни, както и да видят животните от които се получават тези храни. Реалната разлика е че показваме на фермерите накъде трябва да се развиват. От една страна - да подобряват селекцията на животните, така че да получават повече с по-малко ресурси, т.е. да имат по-добри доходи и печалби, а от друга страна – как да стигнат до преработката на суровината, която произвеждат в техните стопанства.

 • Ще има ли възможност фермерите да получат по време на изложението и специализирана, консултантска помощ по въпроси, които ги интересуват?

 • Както казах, на изложението ще участват фермери с доказан опит в животновъдството, но и представители на селскостопанските институти. Аграрните университети също ще имат щандове, за да представят с какво се занимават, какви магистърски и бакалавърски курсове на обучение предлагат. Ще участват и фирми, които предлагат услуги и стоки за животновъдството. Целта ни е всеки да научи как може да получи добавена стойност към труда си.

 • Какъв ще е акцентът на събитието при тази разнообразна палитра от участници?

 • Акцентът е да покажем връзката между фермера и потребителя, тяхната зависимост един от друг. В днешната конкурентна европейска среда, трябва да търсиш начини да развиваш своето стопанство, за да оцелееш. Който не се развива, изостава и конкуренцията бързо го поглъща. В европейски мащаб конкуренцията е безмилостна и затова наблюдаваме толкова фалити на фермери в България. Оставайки на едно място, стопанинът започва да произвежда все по-скъп продукт и в един момент става неконкурентен.

 • В такъв случай, изложението ще търси ли отговора – що за бизнес е животновъдството?

 • Ние от говедовъдния съюз винаги сме търсили икономическата логика. За нас фермерството не е хоби и нашата идея е да покажем продуктивните породи, които изграждат гръбнака на българското животновъдство. От тях се произвеждат и качествените български храни.

 • Какви животни ще могат да се видят на изложението?

 • Имаме над 20 бокса, пълни с животни от различни породи – овце, кози, крави – месно и млечно направление, биволици, коне и кучета. Затова казвам, че това са две изложения в едно и това новото, и различното. Идеята е за всеки да има нещо полезно, да се срещне с колеги и да обмени опит.

 • Вие бяхте победител в конкурса за европейска награда за млади фермери. Успяхте ли вече да посетите Брюксел или пък свои колеги от други европейски страни?

 • Това пътуване е предвидено два дни след като приключи нашето събитие и на 17 октомври тръгвам за Брюксел. Подготвихме видеоматериал и презентации на проекта. Всички държави в ЕС са излъчили по едни победител в конкурса на Европейския конгрес на младите фермери, но не на всички бе дадена възможност да презентират. На България се предоставя възможността да представи своя проект. Предстои журито да направи финалната оценка.

 • Така изложението излиза извън рамките на страната и участва в по-голям европейски проект. Какви други планове за бъдещето имате?

 • Плановете за месец октомври са такива, а в по-голям мащаб – очаквам отварянето на Мярка 9 от Програмата за развитие на селските райони. С колеги от различни животновъдни и развъдни асоциации коментираме сдружаването по Мярка 9, защото това е последния шанс за тези, които са решили да се сдружат, да се възползват от финансиране. Както знаете, подмярка 4.1 приключи, подмярка 4.2 за преработка предстои да се отвори, но там проектите са по-тежки, изискват по-сериозни финансови средства и една организация или група на производители може да се бори. Аз подкрепям всяка организация на фермери, защото това е пътят. Предстои отварянето и на мярка 16 за иновации. Водим разговори с научни институти и фермери, за да предложим иновация, полезна за всички колеги в съответния сектор. Това са приоритетите сега – иновации и сдружаване.

 • Как виждате българското животновъдство в следващия програмен период на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Разбира се, всичко зависи от бюджета на Общността, но все пак – какъв бихте искали да бъде този сектор в България?

 • Ние от говедовъдния съюз нееднократно сме заявявали, че ще оцелеят тези, които спазват икономическата логика на пазара. Субсидиите са начин за оцеляване, но те не са и не трябва да бъдат цел. Те вероятно ще намаляват във времето, а фермерите ще трябва да отговарят на все повече изисквания, за да ги получат. Пак се връщам на изложението – трябва да търсим селекцията, по-ниските разходи за производство, достъпа до крайния потребител, за да гарантираме оцеляване на стопанството. Разбира се - при намаляване на работната ръка чрез механизация. Тази цел трябва да се преследва, без значение в този или в следващия програмен период. Моята идея е, че ние не сме конкуренция вътре в бранша. Конкуренцията ни е в Европа и ако сме слаби като държава, всички губим.

 • Каква според Вас е разликата между старото и младото поколение животновъди? Има ли приемственост в бранша?

 • За мен няма ново и старо поколение. Може би младите хора не са се сблъсквали и не са падали толкова много, както старите, опитни животновъди, но пък са склонни да рискуват и експериментират. А това в крайна сметка е развитие и там е бъдещето на целия бранш.

Прочетена 877 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта