Заради птичия грип кокошки и патици не могат да се отглеждат в общо помещение

Собствениците на птицеферми нямат право да отглеждат на едно място кокошки и водоплаващи птици заради опасността от зараза с птичи грип. Това се посочва в заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасността на храните Дамян Илиев от 25 октомври, разпратена до ветеринари и собственици на птицеферми. Заповедта отменя предишната от 20 октомври и включва повече забрани, свързани с огнищата на птичи грип, които се разраснаха в страната.
До момента болестта е плъзнала на четири места в страната, основно във ферми за отглеждане на патици, тъй като те са на открито и по-лесно се заразяват от дивите птици.
Заповедта забранява организирането на пазари и изложби за птици до второ нареждане.
Ветеринарите са длъжни да проверят всички птицевъдни обекти и люпилни. Вече са проведени заседания за информиране на бизнеса по места. Заедно с ловците и еколозите ветеринарите взимат проби и от диви птици за установяване на евентуална поява на грип.
Собствениците на личните стопанства също са инструктирани да не изваждат птиците на открито, а също и два съхраняват фуража за него в закрити помещения.
По-стриктни са изискванията към големите ферми. Там освен че патици и кокошки не могат да се гледат в общо помещение, не трябва да се превишава квадратурата за отглеждането на птиците във фермите. Строго забранено е и извеждането на птиците на открито.

Прочетена 777 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта