Реките от мляко с брегове от сирена на британското животновъдство Избрана

Млечното производство на Обединеното кралство е на трето място в Европейския съюз. Къде се крие тайната на успеха и какви са особеностите на този бранш

Алекс Петров

15 милиона тона мляко – точно толкова е бил надоят от 1,9 милиона крави на Обединеното кралство през 2016 г. Въпреки стабилно ниските цени на млечния световен пазар и отменянето на квотите на неговото производство в Европейския съюз (ЕС), обемът на продажбите на британското мляко продължава да расте, като броят на добитъка и тяхната производителност неизменно следват възходящата тенденция. Оттук и логичният въпрос – къде се крие секретът и какви са особеностите на млечното животновъдство във Великобритания?

Производство

Британските крави са достойни за възхищение и подражание от континенталните им съпернички. Те извоюваха трето място по обем на производство на млечна продукция в ЕС и влязоха в първата десетка на световните доставчици. По данни на Съвета за развитие на селското стопанство и растениевъдството на ЕС, средният млеконадой от преживната команда на 1,9 млн. глави добитък е 8000 л/год. В средата на 90-те години на миналия век средният млеконадой от крава е бил 5600 л/г (За сравнение – годишният млеконадой у нас от специализираната млечна порода Холщайн-фризийска (Черно-шарена) достига 5300 – 5600 кг.) Оттогава във Великобритания млеконадоят постепенно се увеличава, независимо от намаляването на общия брой крави. Техният ръст се възстановява през 2014 г. благодарение на незначителното укрепване на фермите и повишаване на ефективността чрез оптимизация на разходите. Увеличаването броя на добитъка се извършва паралелно със съкращаването на млечните стопанства. В настоящия момент в този отрасъл са ангажирани 9400 британски стопанства, които са два пъти по-малко на брой, отколкото преди 15 години. Фермерите, които са успели да увеличат стадата си и да повишат производителността им, могат да се утвърдят като конкурентноспособни на вътрешния пазар. По численост на животни в отделните ферми британците си остават консервативни (така се дава възможност и на по-слабите да се прехранват и оцеляват – б. ред.). В средата на 1990-те години типичният английски животновъд се е грижил за 70 – 80 глави добитък. Днес средният фермер отглежда до 130 – 150 животни. Големите аграрни комплекси са нетипични за Обединеното кралство, делът на фермите с 500 глави добитък представлява едва 10% от общия брой на страната.

Грижа за дребните стопани

Независимо от малките размери на фермите, млечните стопанства във Великобритания са високотехнологични, използват продуктивен генетичен материал, запазват свежестта на фуражите в силози, съставят качествени смески и ползват ветеринарни лечебни препарати. За целта безусловно помагат и водещите британски производители на специална и дори уникална техника за товарене и разнасяне на храни, за зареждане на силози. Важна роля се пада на разработките и внедряването на новостите в генетиката – британските фермери успешно използват родния патент на компанията Cogent за приложение на сексирана сперма на биците-производители (фракция, съдържаща над 90% сперматозоиди от мъжки пол – У хромозоми, или преобладаващи с над 90% от женски пол – Х хромозоми). Съотношението на закупуваната от фермерите сексирана сперма спрямо обикновената във Великобритания съставлява 1:3. Специалистите по хранене на едър рогат добитък отделят нужното внимание при зареждането на силозите със зелен фураж и царевица, разработват ефективни порциони, като отчитат възможностите на фермите.

Интелектуална подкрепа

В Британия се отделя голямо внимание на съвместната работа на научните институти и търговските компании. Университетите XarperAdams (близо до Нюпорт) и Нотингамският са лидери в сферата на приложните изследвания за здравето и храненето на едрия рогат добитък. Те внедряват своите разработки в тясно сътрудничество с животновъдната индустрия.

Британските доставчици винаги се вслушват в мнението и проблемите на фермерите, като адаптират решенията и услугите си според желанията на своите клиенти. По този начин, закупувайки отечествена технология, фермерът получава не просто стока, а персонализирано решение с последващи консултации и сервизно обслужване.

Екологичният продукт вече се предпочита

Интензивният модел на животновъдство не се ползва с уважение в страна с тучни пасища и свежа зелена трева, които все още могат да се открият в Албион. Против отглеждането на едрия рогат добитък без паша, против интензивния, комерчески модел на говедовъдство застават не само еколози и поборници за правата на животните, но и скотовъдци наравно с консуматорите. Широка подкрепа сред фермерите е починът за производство на мляко от крави, които минимум 180 дни през годината са пасли на воля сред полята. И макар на законодателно ниво във Великобритания да не е определена квота за крави на „курорт” сред природата, както е за кокошките, отглеждани на свобода, търсенето на екологичното мляко се повишава. То се разнася под марката PasturePromise (обещана паша) и даже млечната индустрия, виновница за срива на цените на млякото, сама започва да поощрява екологичната инициатива. На тази база търговската верига Asda ежедневно закупува 70 т мляко за продажба в своите над 100 магазина.

Осигурен пласмент

Независимо от това, че търговските вериги провеждат ценови войни, вследствие на които млечната продукция може да стане по-евтина от бутилираната вода, контрактите за доставки осигуряват на фермерите пласмент по гарантирани цени. А това дава на стопанствата макар и нисък, но прогнозиран доход. През 2016 г. средната цена на литър мляко, закупена от британски фермер, е била 22,5 пенса (0,26 евро).

Регенерация на отпадъците

Възобновяемите източници на енергия и преработката на отпадъчните продукти влияят за повишаване на ефективността на британските млечни ферми. Благодарение на иновациите млечните ферми успяват да намалят обема на отпадъците със 73% спрямо 2006 г. Великобритания произвежда на високотехнологично ниво оборудване за оползотворяване и рециклиране на отпадъците, получаването от тях на топлинна и електрическа енергия.

Преработка

Половината от произведеното мляко се продава на Острова като свеж и готов за консумация продукт. През 2016 г. на пазара са пласирани 6,7 млн. т мляко. Британският потребител предпочита полуобезмаслено мляко – потреблението е 54 л/год., пълномаслено – 13,5 л/год. и обезмаслено – 8 л/год. Останалото мляко се преработва за сирена (700 вида), масла и йогурти. Според данни на Британския сиренарски съвет сиренето чедър е най-консумираното в света.

Перспективи

Специалистите на млечното производство от Обединеното кралство преживяват нелеки времена. Финансовата неопределеност в млечния бизнес расте от година на година. На нестабилността влияят както ценообразуването на търговските вериги и договорките на преработвателите, така и сезонните и метеорологични условия. Отрицателно влияе конкуренцията на световните млекопроизводители, сложните търговски отношения с Русия и намаленото търсене от страна на Китай. Всичко това налага на фермерите да затегнат коланите си. Повишаването на ефективността на производството, използването на висококачествени решения и съвременни технологии, увеличаването на свободно пасящите крави и на екологичното мляко, преките контакти с търговските вериги, както и самостоятелната преработка, са факторите, които ще придадат увереност и рентабилност на млечния бизнес.

 

Животновъдството в цифри

Селското стопанство във Великобритания – в една от най-развитите промишлени страни, обхваща 1,6% от трудоспособното население и осигурява 3/4 от потребностите на страната. Главен подотрасъл е животновъдството, на което се падат 70% от обема на селскостопанското производство. За неговото развитие съществуват много благоприятни условия – естествени пасища и ливади, фуражни култури. Интересен е подходът на държавата за подпомагане и развитие на дребните фермери, като им осигурява доходност и достойно място в производствената надпревара. Опитът на Великобритания в млечния бизнес може да бъде от полза и за нашите фермери животновъди. 

Прочетена 1236 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта