Избиват цяла ферма птици заради нюкясълска болест Избрана

Първично огнище на Нюкясълска болест (псевдочума) по птиците е установено във ферма за птици в пазарджишкото село Синитово, съобщават от Българската агенция за безопасност на храните. Изпълнителният директор на ведомството д-р Дамян Илиев е издал заповед за хуманно избиване и загробване на всички отглеждани в обекта пернати, както и на контактните с тях.

Труповете да бъдат унищожени под специален надзор, недопускащ разпространението на болестта, разпорежда още шефът на агенцията. За помещенията е предвидено да бъдат почистени механично, след което да се направят няколко дезинфекции, заедно с двора и улиците пред него.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Синитово, Мирянци и Огняново. В 10-километровата наблюдавана зона са включени Алеко Константиново Главиница, Мокрище, Драгор, Ивайло, Добровница, Мало Конаре, Говедаре, Хаджиево, Дебращица от община Пазарджик, Исперихово Козарско и Бяга в община Брацигово, Радилово и Капитан Димитриево в община Пещера и Триводици и Ново село в община Стамболийски. И в двете зони са забранени търговията и транспортирането на птици и продукти от тях, пазарите за пернати, провеждането на изложби.

Директорите на Областните дирекции на агенцията в Пазарджик и Пловдив да разпоредят домашните птици да бъдат затворени в личните дворове, да организират преброяване и ваксинация срещу Нюкясълска болест, да организират периодични прегледи в останалите селища на регионите и да документират резултатите.

Според данни от регистрите на агенцията във фермата се отглеждат патици мюлари за угояване. Капацитетът на обекта е 50 000 птици. Не се съобщава колко са те в момента и колко ще бъдат унищожени.
Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени, съобщават още от Агенцията./dariknews.bg

Прочетена 1347 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта