Не разкривайте преждевременно силозите! Избрана

Изхранването с невтасал и неузрял силаж крие опасности както за качеството на млякото, така и за здравето на животните – предупреждава д-р Франк Лоуф, бизнес мениджър по силажиране в DuPont Pioneer, Германия

ssss

Случва се понякога фуражът от силоза да свърши. Да се разкрие ли траншеята с току-що заложения? Ако има възможност да се изчака –.решението заслужава внимание. Но ако положението с изхранването на кравите изисква предприемането на форсмажорни мерки, съветите на германския експерт по силажиране д-р Франк Лоуф към DuPont Pioneer, ще ви бъдат от полза. Ще припомним, че американската компания DuPont Pioneer, която е световен лидер в производството и доставката на висококачествени семена, предоставя и специализирана агрономическа помощ на фермерите. В случая д-р Лоуф разглежда съдържанието на скорбялата и смилаемостта на нишестето като най- важните критерии при изхранването на кравите с царевичен силаж.

Изхранване на стадо с дойни крави

Силажирането е процес на превръщането с неголеми загуби на водоразтворимите въглеводороди (захари) в млечна киселина, осъществен с помощта на млечнокисели бактерии. След като млечната киселина достигне достатъчна концентрация, при която рН падне под 4, преработката се счита за приключила. Известно е, че протеините и замърсяванията действат като буферни съединения и „гасят” киселината. Тогава, за да се достигне нужната киселинност, е необходимо като компенсация в сместа да се отложи по-голямо количество млечна киселина.

В сравнение с тревните смески и люцерната, царевичната култура съдържа по-малко буферни съединения и за ферментацията са необходими по-малки количества от захари. Като правило – в добре зареден силоз за царевичен силаж киселинността пада до стойност рН 4 само за няколко дни.

В силажиращата се кукурузна маса протича още един положителен процес – променя се структурата на скорбялата, което води до повишаване на смилаемостта, а подобрението е толкова по-качествено, колкото по-продължителен е този процес. Предполага се, че преработеното по този начин нишесте по-бързо се разгражда в търбусите на питомниците.

Експерименти в Съединените щати са показали, че смилаемостта на царевичната скорбяла се повишава с всеки изминат ден през първите два месеца от зареждането на силоза. Това обяснява защо при хранене на животните със силаж от предсрочно разкрит силоз в екскрементите се виждат много царевични зърна. Трябва да се отбележи, че смилаемостта на нишестето продължава да се увеличава и след три месеца от зареждането на силоза.

Нишестето в полза на бактериите

Скоростта на разграждане на нишестето в търбуха има основно значение при изхранването на стадото от млечни крави. Целта на животновъдите е да се осигури висока скорост на растеж на бактериалната среда в търбуха на животното и по този начин да се икономисат средства от добавяне на скъпи белтъчни храни. Именно нишестето в повечето дажби е основният източник на енергия, подхранваща микрофлората в търбуха на животните.

Ако енергията е в недостиг, микроорганизмите се развиват по-бавно и консумират по-малко от разграждащия се в търбуха протеин. Като резултат се повишава съдържанието на карбамид (CH4N2O, съединение близко до уреята, карбонилдиамид) в млякото.

От друга страна, излишното количество нишесте в търбуха е опасно, защото процесът води до повишение на киселинността (ацидоза). Следва, че скоростта на разграждане на нишестето е фактор, който строго трябва да се оцени и да се вземе предвид при съставяне на диетата.

При изхранване от преждевременно разкрит царевичен силоз (а също така от силоз с консервирани влажни царевични зърна, необелени мамули или само обелки) трябва да се знае, че разграждането на нишестето зависи както от срока на съхранение, така и от условията на прибиране на реколтата.

3. Схема Factors 2

Ако все пак преждевременното разтваряне на силоза не може да се избегне, е необходимо да се вземат следните мерки:

  1. Да се увеличи съдържанието на нишестето

Още в самото начало ще се откриват не смлени зърна в екскрементите. По този начин животните няма да получават необходимото запланирано количество скорбяла за смилане. Когато в търбуха възникне дефицит от енергия, ще намалее наличието на животински протеин. Съдържанието на урея в млякото ще се увеличи, като на първо място ще бъдат засегнати младите крави първескини . За компенсация на вредното явление е необходимо да се завиши съдържанието на нишестето в порциона или да се подобри усвояването му. За подобрение на храносмилането фуражът от царевица може да се замени с други зърнени култури.

  1. Бързи действия при стареене в силоза

При увеличението на срока на съхранение се увеличава фактическото съдържание на нишестето в дажбата. Повишава се скоростта на разлагане на царевичната скорбяла. На практика, с настъпване на новата година се намалява съдържанието на нишестето в порциона.

Вземането на решение не трябва да се протака до появата на първи признаци на ацидоза (повишение на киселинността).

4. Качествен силоз

  1. Пресичане на затоплянето на силоза

Разкритите преждевременно силози са склонни към бързо самоподгряване. Допълнителна топлина отделят бързо размножаващите се дрожди. За компенсация помага по-бързото придвижване напред на фронта за изгребване на силаж от силоза.

Могат да се използват препарати за консервиране, съдържащи млечно – кисели бактерии. През първите седмици те не са ефективни. Ефектът на оцетната киселина за намаляване на затоплянето се проявява след шест седмици.

Може да се опита да се прекрати процесът на затопляне за кратко време, като се увеличи съществено обемът на изземване на силаж от силоза (да се отсекат поне 1 – 2 метра перпендикулярно на среза).

5. Некачествен силоз

Технология на силажирането

Растителните захари ферментират до органични киселини посредством анаеробни бактерии. Нивото на рН намалява, увеличава се киселинността и това способства за дълговременно запазване на хранителната маса. Висококачественият силоз се характеризира с преимуществено производство на млечна киселина, която още през първата седмица понижава рН до стойност 4,0, оптимално ниво за запазване на силажа.

Основни био-химически изменения в процеса на ферментацията са: аеробна и анаеробна ферментация, съхранение и извличане.

Аеробен стадий. Той започва още с прибирането на реколтата и продължава до ликвидиране на достъпа на кислород, след запълването на силажохранилището. При аеробната ферментация се влошава качеството на силажа. В растителната маса освен млечнокисели бактерии съжителстват многочислени „конкуренти” от дрожди и плесени, любители на кислорода и захарите. При усиленото им размножаване се консумира енергия, която намалява количеството сухо вещество, увеличава се температурата. При достигане на стойност 37,7 °С се образува киселинно детергентен или транзитен, неусвоим от животните протеин, т.е. растителните протеини се разлагат на азот, пептиди, аминокиселини и амоняк (процесът се нарича протеолиза). По този начин ефективно се намалява дажбата на животните, протеолизата е нежелателна, защото разтворимият азот намалява възможността за усвояване на азотните съединения от скорбялата, което води до ниска продуктивност на дойните стада. Затова тенденцията е аеробният стадий да се съкращава и при добра практика достига само няколко часа.

Анаеробен стадий. От момента, в който кислородът е изразходван и достъпът му е ограничен, започва анаеробната ферментация. На този етап под действието на разнообразни ферменти, захарите се превръщат основно в млечна киселина, етанол, въглероден диоксид и други по-маловажни продукти. Производството на киселина понижава нивото на рН в силажната маса и потиска растежа на нежелани микроорганизми. Основни бактерии при силажирането са млечно-киселите. Млечната киселина се отличава с по-високата си подкиселяемост в сравнение с другите органични киселини. Тя се образува в достатъчно количество за достигане на ниво рН – 4,0 в силозите още в първите три дни от началото на процеса. Дрожди и плесени в такава среда не се развиват и промеолиза не се проявява. Млечната киселина противодейства на затоплянето в силоза до температура повече от 37,7 °С , освен това тя способства за внедряване на процес за хладно консервиране. При такова силажиране протеините и захарите се съхраняват в лесно за усвояване състояние и попадайки заедно с млечната киселина в търбуха на животните, те претърпяват по-бързо метаболичните преобразувания в глюкоза и други жизнено важни продукти. Силаж с високо съдържание на млечна киселина издава аромат, свойствен на първоизточника си, и се приема с охота от животните.

Стадий на съхранение и извличане. Основен фактор, който оказва влияние на качеството, е попадането на атмосферен въздух в хранилището. Кислородът стимулира растежа на дрожди и плесени, което води до загуба на сухо вещество и затопляне на силажа. Количеството на разваления фураж е в пряка зависимост от уплътняването и площта на силоза, която влиза в пряк контакт с окръжаващата среда. Загубите вследствие на аеробното действие при тези обстоятелства достигат до 20 – 40%.

Прочетена 1464 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта