6 различия между дивите и питомни зайци

На пръв поглед дивите и питомните зайци си приличат. Но не се притеснявайте, след една бърза образователна програма, определено ще можете да ги разпознаете.

1. Детство.

Малките диви зайци се раждат приличащи на миниатюрни версии на своите родители — напълно покрити с козина и с отворени очи. По принцип те са готови веднага да започнат да подскачат. Дивите зайчета са самостоятелни само час след раждането, а след две-три седмици престават да се нуждаят от майчиното мляко и грижи. Питомните обратно – раждат се без козина, слепи и безпомощни. Нуждаят се от майчино внимание в продължение на осем седмици.

2. Уши и лапи.

Зайците въобще, но повече дивите имат по-дълги уши и лапи. Така те са по-бързи. Това е логично, защото те живеят сред природата и се нуждаят от бързина и слух, за да се спасяват от хищници.

3. Хранене.

Питомните и дивите зайци имат различни предпочитания към храната. Питомните предпочитат трева и зеленчуци с плътна, но сравнително мека консистенция, такива като моркови например. Дивите обратно, предпочитат по-твърда храна, например клонки или кора на дървета.

4. Вълна.

Питомните и дивите зайци линеят, обновявайки своята вълна. Но дивите зайци обикновено имат значително по-резки сезонни изменения на цвета. Например, американския заек-беляк мени своя цвят от кафяв до белоснежен, когато идва зимата. Това му помага да си осигури комуфлаж, съответстващ на сезона. В случая питомните зайци могат да бъдат в каквато и да е цветова вариация, която при линеенето леко се променя, но това почти не се забелязва.

5. Дом.

Изборът на дом ‒ това е още одна област, където питомните и дивите зайци много се различават. Дивите европейски зайци живеят в сложни системи, които могат да са с дълбочина до 3 метра и ширина до 50 см. Американските диви зайци, които се срещат от южна Канада до северните части на Южна Америка, живеят в бърлоги с други видове, например със мармоти. Питомните зайци обратно живеят над земята и изграждат своите домове в дървени хралупи или конструират прости гнезда от трева.

6. Общителност.

Дивите зайци не са така общителни, както техните питомни братовчеди. Повечето от питомните живеят на групи до 20 броя в колония. Дивите зайци, като правило са единаци, но могат да се събират в края на зимата и да се ухажват едни други. Освен това, американските зайци повече приличат по това на дивите – предпочитат да живеят поединично.

Петър Кръстев

Прочетена 2615 пъти Последно променена в Понеделник, 01 Януари 2018 13:19
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта