300x250

И едно стадо с крави оказва влияние върху... планетата Избрана

Репортаж от животновъдното стопанство на фермера Луис Пентъни, който угоява бичета и юници с трева и намали въглеродния отпечатък с грижа за околната среда

Наричат Ирландия Страната на детелината и Изумрудения остров защото през цялата година е покрита със зеленина и типичният й пейзаж е изумрудено зелен. Преобладават обширни ливади с малко дървета, прорязани от гъста мрежа пълноводни реки и кристално чисти езера. Тук-там се виждат стада овце, които пасат необезпокоявани под бързо променящото се от дъждовно в слънчево ирландско небе.

В този декор ирландецът Луис Пентъни

отглежда 140 крави и стотина овце

Стопанството му, разположено на 50-ина километра от столицата Дъблин, обхваща 1060 декара ливади, 90 на сто от които естествени. „Тревата е основата в храната на ирландското животновъдство. Има я през цялата година, но важното е да я използваш прецизно, за да получиш най-добрите резултати с животните” – споделя Луис пред френското специализирано списание FranceAgricole.

Стадото му е съставено от крави от типичните британските месодайни породи Абърдийн ангус и Херефорд. „Обичам кравите Ангус заради нейните майчински качества – обяснява Луис. – Тя няма проблеми със заплождането, ражда лесно и е добра майка. Също като Херефорд, това е селска порода, която превръща лесно тревата в месо.”

Мъжките телета стопанинът угоява до 20-22-рия месец, а с юниците се разделя между 16-ия и 19-ия месец. Те пасат възможно максимално и се прибират в обора, според годината – от ноември до средата на март. Първата зима животните консумират 1 кг концентрирани храни, предимно на базата на ечемика, а после, месец преди да тръгнат към кланицата, 3 кг концентрирани. Средният им дневен прираст от раждането им до заколението е 0,9 кг/ден.

„Угояваните животни трябва да наддават максимално на тегло, за да бъдат отглеждани във възможно най-малък срок” – обяснява Луис. Защото ирландският животновъд не разсъждава само с критериите за стадото си, а с грижа за намаляване на пораженията на стадото си върху околната среда. Той участва в националната програма OriginGreen за намаляване на пораженията на животновъдството върху околната среда и получи сертификат „Гарантирано качество”, с което удостоверява пред дистрибутори и консуматори, че месото е качествено и отговаря на критериите за опазване на околната среда и хуманното отношение към животните.

Стриктна екологична проверка

По отношение на Origin Green, стопанството на Луис е проверявано редовно по 6 фактора, имащи отношение към въглеродния отпечатък и намаляване на пораженията върху околната среда, такива като времето за паша, възрастта на първото раждане, интервала между две раждания или използването на азот. „Устойчивото развитие не означава да броиш дърветата и да оставиш природата на самотек, без да пренебрегваш пораженията върху околната среда на своето стадо в глобален мащаб – разсъждава екологично ирландският фермер. – Ние се стремим да намаляваме максимално суровините и вредните емисии. Така например увеличаваме все повече детелината в тревата, за да намалим азота, който го купуваме. При последната по време проверка въглеродният ни отпечатък (количеството емисии парникови газове – бел. а.) беше 12кг/кг произведено месо. Средният процент при подобни системи е 13.”

За да се получат добри резултати, Луис Пентъни и неговата партньорка Райчела Лайман обръщат голямо внимание на възпроизвеждането: юниците раждат на 24 месеца, а интервалът между две раждания е 365 дни. Особени грижи полагат за тревата. „Тя е органично свързана с Ирландия, основната храна за производството – припомня фермерът. – Но качеството й трябва да бъде постоянно, месото зависи от нея.” Парцелите на стопанството са разделени на участъци, в които стадото прекарва не повече от четири дни. След преминаването на животните, Луис остава тревата в покой в продължение на три седмици.

Грижа за качеството на фуражите

За се осигури прехраната през зимата, окосената трева от 430 декара се складира на бали в силоз. На други 250 декара тревата се прибира след второто косене. И накрая 100 декара служат за сено, запазено за крави, готови да родят, и за овце. „Важно е да имаш качествени силози, без които трябва да раздаваш повече концентрирани храни през зимата

За пласиране на продукцията си фермерът се е включил към група производители. Ако изпълни точно поръчката с обещаните животни, получава бонус. „Само с тази група получавам с 15 цента на килограм трупно месо повече, отколкото е средната цена. А ако изпълня моите ангажименти, прибавя още по 10 цента на килограм повече. Освен това участието ми в харта „Гарантирано качество” ми осигурява още по 12 цента повече на килограм трупно месо” – заключава фермерът.

Прочетена 1741 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта