Грижите за новородените агнета се отплащат десетократно Избрана

Основните заболявания при най-младите и неукрепнали животни са свързани с дихателната и храносмилателната системи, както и с мускулната дистрофия

Д-р Валентин ИВАНОВ квмн

Агнилната кампания е най-трескавото време за овцевъдите. От изхода на тази кампания зависят финансовите резултати на фермерите. Затова и всички усилия на стопаните днес са насочени към запазване живота и здравето на новородените агнета и ярета. Зимата засега е мека и това позволява бъдещите майки почти всеки ден да се изкарват от оборите. Движението на чист въздух укрепва организма и улеснява раждането.

Основните заболявания при новородените агнета са свързани с дихателната и храносмилателната системи, както и с недоимъчното страдание – мускулна дистрофия (клека).

Младите животни имат неукрепнала имунна система и много често боледуват от простудни заболявания, които могат да обхванат както горен, така и долен дихателен тракт. Обикновено в началото се засягат дихателните пътища и ако не се вземат спешни мерки, възпалението обхваща и белите дробове. Дихателните заболявания най-често се причиняват от вируси, бактерии, микоплазми и гъбички, като обикновено инфекциите са смесени. Всички гореизброени патогени са широко разпространени при възрастните животни. Само при определени условия те поразяват новородените. Тези условия са обикновено лоши зоохигиенни условия (повишена влажност, студ, гъсто населени обори, лошо хранене на майките и др.), както и висока концентрация и събирането на млади животни от различни помещения на едно място. Както става ясно от написаното по-горе, много трудно младите и неукрепнали животни могат да се предпазят от дихателни инфекции.

Клиничната картина е много типична

обилни носни изтечения, висока температура, отпадналост. Агнетата обикновено лежат, не бозаят и не се хранят, кашлят, кихат и ако не се вземат спешни мерки, бързо загиват. Във всички случаи дишането е затруднено.

За лечение се използват широкоспектърни антибиотици – Тиловет, Хлорамфеникол, Бетамокс, Пен и Стреп и др., които нямат въздействие върху вирусите, но влияят върху вторичната инфекция. Уместно е да се прилагат и общоукрепващи препарати – Новакок, аналгин, витамин С, Бутазал, глюкоза и др. Болните животни е добре да се изолират в топли и сухи помещения и за тях да се полагат допълнителни грижи.

Храносмилателните разстройства

също са сред най-честите причини за отпадане на агнетата. Анаеробната дизентерия засяга младите животни още на 2-ри – 3-ия ден след раждането. Причинява се от широко разпространена бактерия, която се намира в червата на възрастните овце и с фекалиите се разпространява във външната среда. Определена роля за разпространение на болестта имат и предразполагащи фактори, най-важните от които са пребозаването и простудата. Лошото и недоимъчно хранене на майките също може да се окаже фактор за появата на заболяването.

Признаците на дизентерията са много характерни – агнетата спират да бозаят, отпаднали са, наблюдават се диарии със светложълти до кафяви изпражнения, температурата е повишена – до 41 и повече градуса. Само за часове новородените се дехидратират, което може да бъде открито заради хлътване на очите. Ако не се вземат спешни мерки, страдащите животни загиват за 1– 3 дни.

Най-важната профилактична мярка

е да се ваксинират бременните овце срещу ентеротоксемия с комбинирана ваксина, която пази и овцете, и агнетата. Ваксинацията ще запази поне 10 на сто от агнетата и някои от майките, като обикновено от ентеротоксемия загиват най-охранените и най-добрите овце.

Стопаните не бива да подценяват и клеката (коленица), от която страдат почти половината от новородените агнета. Това е недоимъчно страдание, свързано с липсата и/или недостига на витамин Е и микроелемента селен. Младите животни стоят на колене, трудно се движат, падат, не могат да стигнат до храната, бързо се изтощават, намалят прирастта и може да загинат. Лечението е евтино и ефективно. Прилага се препаратът Селед, вътрешно или инжективно – 1 мл/кг тегло. Добре е да се дава и органичен калций, който представлява комплекс от 25 минерали (калций, фосфор, магнезий, сяра, цинк, желязо, силиций, йод и др.) в абсолютно естествен и натурален вид. Доза от ½ таблетка за агне дневно е напълно достатъчна. Използването на Селед и органичен калций в комбинация ще предпази животните от появата на рахит, ще осигури нормално развитие на костната система и ставите и ще бъде гаранция за висок прираст. Всичко това пряко рефлектира върху финансовото състояние и благополучие на фермерите.

етикети:
Прочетена 4010 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта