И телетата страдат от пневмонии Избрана

Лечението във всички случаи трябва да бъде комплексно и многопосочно

Д-р Валентин ИВАНОВ , квмн

Студеното зимно време е рисково не само за хората, но и за стоката. Масово животните започнаха да боледуват от простудни заболявания на горен и долен дихателен тракт, а така също и от заболявания на опорно-двигателния апарат. Най-масови за студените месеци си остават простудните заболявания, което правило не прави изключение и тази зима.

Заболяванията на респираторния тракт обикновено покосяват много животни особено когато става въпрос за по-големи ферми, където на малка площ са събрани големи групи. Така тези заболявания често придобиват масов характер, което ги определя като икономически значими. Простудните инфекции могат да причинят големи стопански щети на фермерите, изразяващи се в преки и косвени загуби.

В литературата заболяванията на дихателната система при младите животни се обозначават с различни нозологични единици, но най-често те се определят под общото наименование ензоотична бронхопневмония.

Причинителите на заболяванията на дихателната система са огромен брой патогени, спадащи към няколко отделни групи микроорганизми вируси, бактерии, микоплазми, гъбички и др. Обикновено инфекциите са от смесен тип и това затруднява лечението. Много често обаче водеща е ролята на един причинител, който провокира заболяването, а впоследствие картината се усложнява с вторична инфекция. Заболявания, причинени само от един единствен причинител, се наблюдават по-рядко. Причинителите на дихателните инфекции са широко разпространени в околната среда. Много погрешно е схващането, че инфекцията е влязла отвън или че някой е пренесъл причинителя. Такива случаи има, но те се наблюдават много рядко. Най-често болестта е вследствие нарушеното равновесие между макро- и микроорганизмите. Макроорганизмите са самите животни, които се намират в непрекъснато, но крехко равновесие с дебнещите ги отвсякъде микроорганизми. Когато спадне имунитетът, микроорганизмите атакуват, и резултатът е поява на заболяването.

Имунитетът на животните спада

рязко през студените зимни месеци

Това се дължи на редица предразполагащи фактори: небалансирано и недостатъчно хранене, силен температурен стрес, влажни, студени обори, въздушни течения, повишена концентрация на азот, въглероден двуокис, сяра и други вредни газове в помещенията, мокър и студен под и др. Всички тези рискови фактори водят до стрес и силен дискомфорт при животните, което нарушава тяхната хомеостаза. Променя се метаболизмът, организмът е принуден да „хвърля в боя“ и последните си резерви, за да съхрани нормалното равновесие на системите. Последните престават да функционират адекватно и всичко това води до спад в общата защита и понижаване на имунитета. В крайна сметка, животните стават податливи на всякакви вредни външни въздействия, в т.ч. и на микроорганизмите. Последните бързо навлизат в организма, преодолявайки бариерата на лигавиците, и започват масово да се намножават. Веднъж заселили се в организма, микроорганизмите стават силно патогенни, а предаването им от животно на животно бързо увеличава тяхната вирулентност и те с времето стават все по-опасни. Така се заражда инфекцията, която бързо може да обхване много животни.

Най-често болестите на дихателният тракт при телетата протичат като катарална бронхопневмония. Доминирането на определен причинител води до характерни прояви в клиничната картина. Така при доминиране на пастьорелозните инфекции заболяват телетата от всички възрасти без обилни носни изтечения, с типична бронхопневмония.

Когато водеща е ролята на вирусите на параинфлуенцата и аденовирусите имаме обилна секреция и заболяването протича с големи вариации на клиничната картина – от леки бронхити до тежки бронхопневмонии. Ринотрахеитът се характеризира с възпаление на горните дихателни пътища и последващо вторично усложнение от бронхопневмония. Респираторни синцитиално вирусните инфекции много често се съпътстват от емфизем на белия дроб. Почти във всички случаи на дихателни инфекции се наблюдават и познатите типични клинични симптоми: повишена температура, отказ от храна, влошено общо състояние, угнетеност, изтечения от носните отвори, кихане, изтечения от очите и др.

Успехът от лечението зависи от ранното откриване на заболелите животни

Последните се изолират в отделен бокс и се поставят на пълноценно хранене. Останалите животни от групата трябва внимателно да се наблюдават, като ежедневно се измерва температурата им и онези, които са показали отклонения от нормата,също незабавно се отделят и лекуват. Известно е, че срещу вирусните инфекции няма сигурно средство, затова се разчита предимно на укрепване имунната защита на организма. Лечението във всички случаи трябва да бъде комплексно и многопосочно. Показано е прилагане на антибиотици като Betamox LA, Alamycin LA, Pen Strep, Tylovet-200, Intramycin и др. За нормализиране на температурата се прилага Analgin 30%, а като общоукрепващи средства: Glucosa 10%, Catosal, Norovit, Duphalite, Vit. C , Cal.borogluconicum , Novacoc и др.

Много важно е наред с медикаментозната терапия да се подобрят условията на хранене и отглеждане на животните, така че последните да не са изложени на студ и течения. Подът на помещенията да се изолира с дървени стърготини, слама или друг подходящ материал. Изпражненията да се почистват редовно и да се следи изправността на поилките.

Прочетена 1425 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта