КОНВЕРСИЯ: От холщайнки към гасконки Избрана

Фермерското семейство Робер и Кристел Пюек от селце в Южна Франция изостави млякото в полза на месото и пристъпи към директна продажба, за да получи рентабилност

Стопанството в цифри

Площ: 500 декара ливади

Добитък: 34 крави Гасконска порода, един бик, 13 юници

Работна ръка: Робер, с помощта на съпругата и сина си

Продажба на млади говеда: кланично тегло от 175 до 200 кг

Кланичен рандеман между 68 и 72%.

Мила Иванова

Наследственото стопанство на Робер и Кристел Пюек се намира в селцето Лакомб (167 жители) в департамента Од в Южна Франция, сред поляните и хълмовете на Черната планина, част от Централния масив. Фермерското семейство е преминало през куп изпитания, цяла одисея, докато се реши да направи конверсия – от производство на мляко към месо, и да разполага сега с прилични доходи. „От 2015 година насам ние се успокоихме! Тази година най-накрая се почувства ефектът от плана за оздравяване на стопанството. Сега можем отново да правим проекти за развитие на нашето производство на месо за директна продажба” – разказват Робер и Кристел, асоциирани членове на SCEA в Лакомб (Гражданско обединение за земеделска продукция, специализирало се в производство на зърнени и маслодайни култури и зеленчуци).

2. Tareau Igor

Одисеята на животновъдното семейство

През 1993 г., когато 22-годишният Робер пое стопанството от своя дядо, той се специализира в производство на мляко. Но площта от 500 дка не беше достатъчна за изхранването на 40 крави Холщайн и той трябваше да купува изцяло концентрираните храни. Така младият мъж натрупа дългове. Поради липса на достатъчни поръчки, квотата на фермата му достигна едва 106 000 литра мляко, което бе твърде далеч от предвидените 260 000 литра при поставянето на инсталацията.

„Така малко по малко ние натрупахме краткосрочни заеми и стигнахме дотам, че не можехме да си плащаме погасяванията. През септември 1998 г. решихме да теглим чертата, преди да изпаднем в несъстоятелност” – разказва Кристел. Тогава Робер получил възможност да разсрочи плащанията си за 15 години. От 2000 г. до 2015-а семейството успява да изплаща по 10 000 евро годишно. „Но да работиш без никакъв капитал, без право за още заеми, беше много трудно. И най-малкото отклонение от плащането ни поставяше в затруднение” – спомня си стопанката. С връхлетялата ги суша през 2003 г. финансовото положение на семейството отново се влошава. За да изхранят трите си деца, Робер и Кристал са принудени да намерят и друга работа, без обаче да изоставят стопанството си.

„През 2007 г. направихме преоценка на досегашната ни работа и решихме – да изоставим млякото в полза на месото и да възприемем екстензивна система на изхранване, която да ни даде една по-голяма свобода за маневри по отношение на фуража” – обяснява Робер. Фермерите продават млечните инсталации и купуват 14 крави от месодайната Гасконска порода и един бик. Царевицата и райграсът са заменени от ливади.

3. Les Gasconnes

Смяна на породите

„Започнахме да продаваме млечни телета. Женските животни бяха много слабо оценявани. През 2015 г., когато ни даваха по 500 евро на глава, аз си казах, че така повече не можем да продължаваме. Намерих една работилница за разфасовка на месо, която прави доставки в град Мазаме (10 000 жители) на 25 км от селото ни и започнахме с директните доставки” – разказва Кристел. Икономическото равновесие на семейството се подобрява и миналата година Робер Пюек напуска работата си, за да се концентрира само върху фермата. Сега всички телета, преди „финиша”, се изхранват един или два месеца с ечемик и царевица. Колят ги около 9-ия месец, като трупното им тегло е от 175 до 220 кг. Фермерското семейство смята да направи кръстосвания, за да се получи по-голямо тегло. Освен това през тази година смята да угои 4 или 5 крави.

 

Робер Пюек проявява

определен интерес към генетиката

Когато избра Гасконската порода добитък, той инвестира в селекцията и получи добри резултати. Продуктивността достигна безпроблемно едно теле на година, прирастът до отбиването на преминава без усложнения, а кланичният рандеман варира между 68 и 72 на сто. От 2015 година семейството получава и награди от конкурси. „Между животновъдите, които отглеждат гасконки, открихме истинска солидарност. Вече не се чувстваме самотни в нашето стопанство” – изрича с благодарност Кристел.

„Имаме много добри отзиви от консуматорите. Когато изберат нашите продукти, ние се чувстваме горди. Само с качествено месо, ние имаме бъдеще” – убедена е стопанката. Тя доставя месо и на частни лица, и на няколко магазина в областта. „Всяка година, за да се опознаем, ние организираме обяд във фермата. Търсенето се увеличава и сега дори не ни стигат животни, за да го задоволим.”

Следващото голямо предизвикателство

за съпрузите Пюек е да намерят още една недвижима собственост. Още повече че техният по-голям син Никола има желание да се занимава с фермерство, след като получи сертификат за квалифициран техник. „Преминахме през трудни периоди и никога не сме подтиквали децата ни да стават земеделци. Но можахме все пак да им предадем любовта към занаята” – разкрива майката. Никола иска да стане професионален месар и да открие цех за разфасоване във фермата. Но за да бъде рентабилен, трябва да увеличат стадото си с още 60 крави, а площта най-малко с 250 декара. Около тях е трудно да се намери свободен участък –най-големите стопанства отдавна са завзели всичко – пояснява Кристел.

Семейството разглежда възможността да купи земи на другия край на департамента, както и да започне отглеждането на свине на открито, което изисква по-малка площ. А с повече продукция вече ще бъде възможно да създадат семеен кооператив, тип GAEC (Земеделско сдружение за обща експлоатация) с трима съдружници – Робер, Никола и Робер. „Аз също мога да напусна моята платена работа. Благодарение на всички онези, които ни помагаха, ние можахме да удържим. И може би най-сетне ще успеем да се издържаме всички заедно от селското стопанство” – изрича мечтата си стопанката на фермата.

Гасконската порода – непретенциозна, но ефикасна

Гасконската порода е създадена във Франция в края на 19-и век. Космената покривка на „гасконците” е сребърносива, муцуните са тъмни, рогата са извити във форма на лира. Породата е среден формат, женската е с височина на холката 1,35 м, мъжкият – 1,45 м, със средно тегло – респективно 650 и 950 кг.

Порода от месодайно направление. Месото й има типичен вкус, със стегнати фибри. Животните са приспособени към сухи и стръмни зони, към живот на открито. Кравата е фертилна, добра майка и се радва на дълъг живот. Биковете растат бързо, трупното им тегло се оценява добре. И накрая – това е ефикасна порода, усвояваща добре храната, която понякога е оскъдна.

Прочетена 1153 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта