Растениевъдство

ССА работи върху сухоустойчиви сортове култури

Понеделник, 11 Март 2013 20:51
Селскостопанската Академия представи на АГРА 2013 всичките си 30 нови сорта растения, разработени през миналата година, съобщи председателят на ССА проф. Петър Славейков при откриване на международното изложение.  Той подчерта, че сред тях е първият сорт българско броколи Искра – дело на учените от Института по зеленчукови култури в Пловдив. Първият български сливово-кайсиев сорт е сред световните новости на изложението. Хибридът се смята за сензационен успех и представлява нов ботанически вид според Института по овощарство, където е направена разработката. Работата по кръстосването на синя слива и кайсия е отнела почти четвърт век, докато се стигне до хибрида „Стендесто“. Плодовете са…

Отличеният на Агра сорт пшеница ще стигне до фермерите през 2014 г.

Понеделник, 11 Март 2013 11:29
Сортът „Божана“ не е толкова нов. Признат е още през 2011г. Това обясни в предаването „Класове“ по радио „Добруджа“ проф. Николай Ценов от Добруджански земеделски институт, чиято рожба е наградената на изложението „Агра“ 2013 пшеница. За сорта „Божана“ проф. Ценов каза, че е много добро съчетание между всички качества, свойства и признаци, които са задължителни за зимните сортове пшеница – продуктивност, устойчивост на болести и толерантност на стресови условия. До земеделските производители сортът ще стигне през следващата година, обясни още специалистът. Относно състоянието на посевите, проф. Ценов каза, че обстановката е спокойна. Влагата в почвата е по-малко и вече може…

Наистина ли биопродуктите са достатъчно био?

Събота, 09 Март 2013 16:05
Едно от големите заблуждения при  биохраните  е съдържанието на витамини – повечето хора са убедени, че в биохраните има много повече витамини, отколкото в останалите продукти и дори това е нещото, което ги подтиква да си купуват основно такива.   Учени от Станфорд, обаче, развенчават мита за витаминозната  биохрана . Оказва се, че след проведени изследвания всъщност в „био” и т.нар обикновени хранителни продукти витамините са еднакво количество. Витамините и в двата вида продукти са едни и същи, тогава каква е разликата – това което учените откриват и описват в изследването е, че в биохраните няма никакви пестициди.   Е,…

Изисквания за производството на биологични плодове

Вторник, 05 Март 2013 19:07
През последните години особено голямо внимание се отделя на екологичното (биологичното) производство на плодове, при което се изключва употребата на химични средства. За целта се използват няколко основни фактора на това производство - екологични, биологични и технологични. Това е изключително нова система на земеделие, която е доказала своите предимства пред конвенционалната (традиционната), но едновременно с това поражда някои проблеми и има специфични изисквания към практиката като:• Използване на подходящи екологични условия за отглеждане на отделни овощни видове и сортове;• Прилагане на научно обосновани сеитбообращения, при които се подобряват плодородието и здравният статус (състояние) на почвата;• Използване на толерантни или практически…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта