Растениевъдство

Бактерия ще поддържа продуктивността на културите

Четвъртък, 28 Ноември 2013 16:14
Получател на безвъзмездни средства от фондация "Гейтс" разполага с екип от учени, които работят в центъра Джон Инес в Норич. Те ще се опитат да създадат генетично модифицирани (ГМ) зърнени култури, чиято висока производителност ще бъде подпомогната от бактерии. По време на петгодишен проект, на стойност почти $10 милиона, учените ще се опитат да създадат силна симбиоза между корените на царевица и азотфиксиращи бактерии. В повечето съвременни стопанства, за да поддържат високи добиви, земеделските производители трябва да внасят големи количества азотни торове. Създаването на растения, които могат да произвеждат свой собствен тор, ще бъде изключително полезно за земеделските производители. Това…

Причини за масово заплевеляване в трайните насаждения

Четвъртък, 28 Ноември 2013 16:08
Масовото намножаване на плевелите в трайните насаждения се дължи на причини от различно естество. Като многогодишни култури те се отглеждат продължително време на едно и също място. Това благоприятства развитието на редица многогодишни видове плевели. Многократните обработки, в т. ч. и с дискови оръдия и фрези, силно стимулират намножаването на коренищни и кореновоиздънкови плевели (троскот, балур, пирей. поветица, паламида, млечок. тревист бъз, горуха. вълча ябълка и др.). Когато трайните насаждения се отглеждат при поливни условия, чрез заплевелената канална мрежа в поливните води попадат огромни количества семена, които се разнасят в насажденията. Благоприятна почвена влажност, съчетана с неподходяща борба срещу плевелите,…

При липса на конкуренти лозята, дръвчетата и ягодоплодните култури плододават оптимално

Четвъртък, 28 Ноември 2013 16:05
Трайните насаждения са чувствителни към заплевеляване през периода на производство на посадъчен материал и през първата и втората година от засаждането им на постоянно място. В градините има условия за най-голямо разнообразие на видовеплевели от всички биологични групи. Особено опасни са високостеблените и многогодишните плевели, които развиват мощна надземна маса и дълбоко разположени подземни органи за вегетативно размножаване. Най-широко разпространени в лозята и в овощните градини са коренищните житни плевели - троскот и балур, кореновоиздънковите видове - паламида и повитица, и от късните пролетни плевели видовете щир, бяла лобода, видовете кощрява, кокошо просо, тученица, кръвно просо, черно куче грозде, татул,…

В биологичните зеленчуци антиоксидантите са много повече

Четвъртък, 28 Ноември 2013 15:52
Нормално е да считаме, че органичните зеленчуци не съдържат остатъци от пестициди, тежки метали и нитрати, защото се отглеждат по екологичен начин. Това е техен безспорен плюс. Сега е доказано още едно тяхно преимущество: тези продукти са много по-богати на природни антиоксиданти в сравнение с произведените по конвенционален начин. Това е доказано от изследване, проведено от учени в Университета в Барселона. В сока и кетчупа от органични домати, изследователите са открили много повече полифеноли, отколкото в същите продукти от отглеждани по обикновен начин зеленчуци. Полифенолите са антиоксиданти - природни вещества, които по естествен път защитават растенията от неблагоприятни външни въздействия.…

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта