Растениевъдство

Нови сортове тикви, тиквички и пъпеши

Събота, 12 Май 2018 21:56
Нови сортове тиквички, пъпеши и тикви приятно изненадват фермерите, които отглеждат тези плодове и зеленчуци през лятото. В Държавния изследователски университет Ню-Хемпшир (САЩ), сортовете били създадени в селскостопанската експериментална станция на университета от учения, професор по генетика на растенията Брент Лой, който е създал вече над 70 нови разновидности тиквички, тикви и пъпеши, продаващи се в каталозите със семена в цял свят.   Уникалните разновидности на тиквовите култури са непретенциозни към отглеждане, устойчиви към заболявания и вредители и дават добър добив. „Създаването на нови сортове е ключов фактор за производство на богати на полезни вещества и хранителна стойност плодове и…

Открит е хормон, задържащ влагата в растенията

Събота, 12 Май 2018 21:19
Изследователи от Центъра за устойчиви ресурсни науки (CSRS) при института RIKEN в Япония открили хормон, който помага на растенията да задържат влага, когато тя отсътства в почвата. Според изследването, в случай на недостиг на вода пептидът CLE25 се придвижва от корените към листата и предотвратява загубата на вода, затваряйки порите на повърхността на листата. При животните и хората пептидните хормони представляват малки аминокиселинни вериги, които се движат чрез кръвта и помагат поддържането на баланс в организма при промяна на околната среда. Например, при понижаване на кръвното налягане тялото изработва хормона вазопресин, който циркулира в кръвта и стеснява артериите, което помага…

Песимистична прогноза: „Сезонът на градушките тепърва предстои!“

Събота, 12 Май 2018 16:43
Така започна днес чаровната синоптичка на Нова ТВ Гери Малкоданска прогнозата си за средващите дни на май, 2018 г. Да, едва ли някой се съмнява в този факт – ледените зърна вече нанесоха невъзвратими щети на реколтата в Пловдивско. На 11 май в с. Бенковски падна краткотрайна, но много интензивна градушка с големина на зърната колкото лешник. Ледената стихия не е отминала и Асеновград. Очевидци твърдят, че зеленчуковите насаждения в региона са вече само история – от тях стърчат само конструкциите от коловете, а растенията са на 100% унищожени. С това времето недвусмислено ни показа, че сме в сезона на…

Наноматериалите позволяват да се увеличи срокът на реализация на домати и праскови

Петък, 11 Май 2018 13:39
Опаковъчните материали, на основа бактериална целулоза, импрегнирани със сребърни наночастици, увеличават срока на годност на доматите почти два пъти. Домати, опаковани във филм от бактериални композити, се съхраняват свежи и без де се развалят при стайна температура до 30 дни и се запазват по-добре от домати, опаковани в конвенционален полиетиленов филм. Изследването е проведено от двама индийски учени - А. Адепу и М. Канделал. Известно е, че среброто има антимикробни свойства, затова е било взето решение да се добавят към целулозата сребърни наночастици. Композити (бактериална целулоза, импрегнирани със сребърни наночастици), в които са включени по-малко от 2% сребро, в продължение…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта