Етерично-маслените култури превземат Добруджанското поле Избрана

Мотивите за отглеждане на зърнено-житни култури са все по-малко. Много труд за нищо! – казват зърнопроизводителите

Агр. Петър Кръстев

Хоризонтът на добруджанското поле синее – площите с лавандула и други етерично-маслени култури стават все повече и повече. И това е логично, след като тези култури са много по-доходоносни от зърнено-житните и носят доста добра печалба.

Колкото и да са високи добивите, продажните цени на пшеницата и ечемика тази година трудно ще покрият себестойността, която зърнопроизводителите са вложили, а малцина ще са тези, които ще излязат на печалба. Причините са много, и от различен характер – и обективни, и субективни. Освен това, през последните години все повече се налага тенденцията – вложенията за производството да растат, а цените на готовата продукция да падат.

Жътвата е вече в разгара си

Започнала с около седмица по-рано от обичайното, жътвата на есенниците в страната вече е в разгара си. От ечемика в Добруджа за прибиране има не повече от 20– 30%, а в крайморските общини Шабла и Каварна културата е ожъната на 100%. Добивите са в границите между 500 и 680 кг/дка, но очакванията на производителите бяха за по-високи добиви, сподели в разговор с нас Костадин Костов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Добруджа. Качеството на фуражната култура е добро, анализите показват хектолитър над 60, но търсене няма.

Започна и жътвата на пшеницата в цялата страна. В Добруджа картината с добивите при основната зърнена култура е много пъстра, сподели нашият събеседник. В Ген. Тошево добивите са 550 кг/дка, в крайморските общини Шабла и Каварна – около 500. На отделни места, където е имало локални валежи, жънат и по 600 – 700 кг/дка. Стопаните първо прибират преждевременно прегорелите пшенични посеви, където добивите не са показателни. Най-масово отглежданият наш сорт Енола е с много добри качества, но и тази година беше нападнат от редица болести. На места посевите се сринаха под натиска на болестите и добивът там ще е по-нисък, независимо че зърното има високи качествени показатели – хектолитърът е над 80, а протеините 11,5 – 12,5.

За отбелязване е обаче, че в цялата страна масово се сяха фуражни пшеници - западна селекция, които по площ дори превишиха площите, засети с наши сортове. Причината за това е обективна: чуждата селекция е с по-висок продуктивен потенциал и производителите са принудени да я използват, защото се стремят да си вържат сметките. Още повече че разликата в цената между хлебното и фуражното зърно е нищожна, споделят с нас експерти от фирми, изкупуващи зърно.

Разбира се, че и от западната селекция има висококачествени пшеници, но те са по-късни като сортове и все още не са ожънати.

Проблеми, съпътстващи жътвата

Попитахме г-н Костов има ли сериозни проблеми при жътвата. Според него проблемите не се дължат на лоша организация или липса на техника, а имат чисто обективен характер. Хода на жътвата спъват падащите епизодично валежи от по 10– 12 литра на кв. м, които нямат никаква стопанска стойност, но пречат на прибирането.

Друг проблем, който тепърва започва да се появява, е вторичното заплевеляване на узрелите жита, каза г-н Костов. В резултат на преваляванията в посевите вече се наблюдават плевели като балур и повитица, които с напредване на времето ще създадат по-сериозни проблеми и ще доведат до намаляване на добивите.

Цените не са удовлетворителни

Цената, която се коментира при ечемика, е 260 лв/т. В момента търговците събират това, което са купили на зелено. Тъй като е жътвено време, те притискат тези производители, които нямат складове, за да им вземат продукцията по-евтино, като им предлагат 240 – 250 лв/т ечемик.

Цените на пшеничното зърно също са ниски и не удовлетворяват производителите, а и почти няма реално търсене. Говори се за 260 –270 лв/т. Хубавата новина е, че през последните дни пшеницата започна да възстановява позициите си на пазара, сподели г-н Костов.

Преходният остатък от миналогодишната реколта е около 600 хил. тона, но той няма да се отрази на цената на новата реколта.

И при рапицата добивите варират

Зимната рапица тази година беше по-малко, в резултат от ограниченията, наложени в употребата на неоникотиноидните инсектициди, за които пчеларите толкова много настояваха. От маслодайната култура вече са прибрани около 30-40% от площите в страната. Доста пъстра е картината по отношение на добива – той варира от 250 – 350 кг/дка. Цената, която сега се предлага, е 650 лв/т, но на пазара има затишие и търсене няма. И при рапицата в момента се реализират сключените фючърсни сделки, при които цената е варирала от 620 до 690 лв/т.

Пролетните култури са в добро състояние

Пролетниците са в сравнително добро състояние, въпреки относително тежката пролет. В региона на Ген. Тошево и Крушари 9 – 10% от тях са презасети заради невиждано досега нападение от хоботник, особено в крайграничните с Румъния площи. Пролетниците вече са в много добро състояние, не изпитват дефицит на влага и се развиват нормално, обобщи г-н Костов. Слънчогледът е във фаза начало на цъфтеж, а царевицата – в изметляване и начало на изсвиляване.

В Добруджа жънат вече и граха – вид, който се въведе с изискванията за отглеждане на протеинови култури. В страната тази година има засети 100 хил. декара с грах, а соята е 80 хил. дка. В момента има 30 000 дка с бостан и тикви, които са по схемата за обвързаната подкрепа. Според Костадин Костов тези култури са по-малко трудоемки, но ще вземат значителна част от субсидията на производителите на домати и пипер, които влагат много повече усилия и труд.

Проблемът е, че ние, в Добруджа, сме свикнали да работим и с труд да изкарваме парите си, а на други места в страната изкарват пари по друг начин – от постоянно затревени площи например, за които ще вземат по 200 лв/дка субсидии, а ние ще вземем в пъти по-малко. Проблем в Добруджа е и безумно високата рента, която е тема на друг разговор“, сподели с огорчение Костадин Костов. 

Прочетена 2160 пъти
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Име Понеделник, 17 Юли 2017 20:16

    Щот са безумно високи рентите, които давате, за това се чудите какви модели джипове да карате и къде да ходите на почивки, курвите ви се чудят колко чупки да направят на ден и колко мола да обиколят... Нямате наяждане от чуждите земи, некадърни изнудвачи. Заплашвате хората, вземате им земите и им давате жълти стотинки, ДА СЕ ЗАТЪКНЕТЕ ДАНО, ДОЛНИ ИЗРОДИ !!!

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта