Стожерите на ДюПон за цялостна растителна защита Избрана

Пшеницата и ечемикът могат да бъдат опазени на 100% благодарение на пакетните предложения на ДюПон

Агр. Петър Кръстев

По време на Агра 2017 посетихме щанда на ДюПон Растителна защита, където ни посрещна любезно Милен Борисов, регионален агроном за Централна Северна България, областите Велико Търново, Габрово, Русе и част от Плевен. Специалистът сподели с нас, че в дните на изложението е имало изключително добра посещаемост от страна на земеделските производители, които проявили подчертан интерес към продуктите на компанията. Според него това се дължи, както на богатото портфолио на ДюПон от високоефикасни продукти при всички култури, така и на възможността за консултации на стопаните на живо с висококвалифицираните експерти на компанията за решаване на конкретните им проблеми и по-доброто опазване на отглежданите култури. Разговорът ни с Милен Борисов беше за решенията, които ДюПон ще предложи на фермерите за предстоящата кампания при есенните и пролетните култури.

 • Г-н Борисов, какво предлага ДюПон Растителна защита за опазване на посевите от пшеница и ечемик от плевели?

 • И тази година на пазара сме с доказано в практиката най – селективен хербицид на ДюПон - Гранстар Супер – оръжието ни за борба с широколистни плевели в житни култури. Комбинацията от две сулфонилурейни хербицида в него гарантира широкият спектър на контролирани – над 70 вида, широколистни плевели в житни култури. Прилага се от 2-ри лист до пълната поява на флагов лист, което говори за 100% селективност. Друго положително качество на Гранстар Супер е неговата формулация – водоразтворими гранули по нова SX технология, патент на ДюПон. Тя дава три основни предимства на този хербицид – стабилност на работния разтвор във времето, по-бързо и по-добро разтваряне на гранулите, както и по-бърз инициален ефект. По този начин характерният за сулфонилуреите по-бавно изразен инициален ефект е напълно преодолян при Гранстар Супер.

 • Какви са предложенията ви за опазване на тези култури от болести?

 • Фунгицидните ни предложения за 2017 година са 4. Три от тях попадат в т. нар. Висша Класа фунгициди на ДюПон. Това са Аканто, Аканто Плюс и Кредо, които съдържат стробилурин от последно поколение, а именно пикоксистробин. Той е единственото активно вещество на пазара в България с пълно системно действие и газов ефект. Характерно за него е, че се усвоява изключително бързо от растенията. Това прави продуктите на база пикоксистробин подходящи за т.нар. ударно пръскане, или казано по агрономски – „пръскане на пожар“, когато вече са установени видими симптоми на проблемните патогени. Друго предимство на пикоксистробина е доброто му действие и бързо проникване през восъчният налеп. Добре знаем, че доста от земеделците вече са ориентирани към сортове пшеница и ечемик, които са вносна селекция и се характеризират с по-дебела кутикула на листа, с обилен восъчен налеп. Пикоксистробинът преминава много бързо през восъчния налеп, което го прави доста ефективен спрямо патогени като брашнеста мана, септория и видове ръжди.

 • Какво отличава тези три фунгицида един от друг?

 • Всички те са комбинирани с други активни вещества.

. Кредо е комбинация от системния пикоксистробин и контактния хлороталонил. Това прави Кредо уникален по своето действие и го наложи като един от най-търсените фунгициди на пазара през последните години. Подходящ е както за третиране във фаза Т1 заедно с хербицида, така и за второ внасяне във фаза флагов лист.

. Аканто Плюс е тежката артилерия на ДюПон. Той е комбинация от пикоксистробин и активно вещество от групата на триазолите – ципроконазол. Продукт с доста добре изразено лечебно действие, който ние препоръчваме както в Т1 и в Т2 с продължително предпазно действие , така и при при вече видими симптоми на проблемните патогени , съобразно стопиращото и лекуващото му действие . Дозата е 60 мл/дка.

. Аканто 250 ЕК се състои от чист пикоксистробин, но с висока концентрация на активното вещество – 250 г/л. Приложението на този продукт може да бъде самостоятелно , както и в комбинация с Талиус , който е най-мощният фунгицид на пазара срещу брашнеста мана, като по този начин даваме възможност за избор на фермера според конкретните условия. Добавянето на Талиус® 20 ЕК в тази комбинация превантивно, или в начален етап от развитие на болестите допълва спектъра от болести от които защитава Аканто и осигурява дълготрайна защита. От друга страна, поради изразения мощен физиологичен ефект на Талиус 20 ЕК се активират гените, отговарящи за имунните процеси в растението, като така допълнително се засилва автоимунната му защита.

 • И накрая с две думи да обобщите кое прави атрактивни пакетните предложения на ДюПон за житни култури ?

 • От чисто икономическа гледна точка, това което е характерно за нашите пакетни предложения е че При закупуване на всеки един от предложените пакети, земеделците получават по-ниска цена на фунгицида през целия сезон

Пакетните предложения от ДюПон в житни култури са :

 • Гранстар Супер с Кредо

 • Гранстар Супер с Аканто Плюс

 • Гранстар Супер с Аканто + Талиус

 • Гранстар Супер с Аканто + Талиус + Кредо

 • Гранстар Супер с Аканто + Кредо

Целта ни е дадем възможност за гъвкаво приложение в зависимост от специфичните особености на всяко поле, климатичните условия, инфекциозния натиск, момента на третиране и индивидуалните практики.

В първите два пакета Гранстар Супер е комбиниран с висшата класа фунгициди Кредои Аканто Плюс, които могат да бъдат използвани както за първо, така и за второ фунгицидно третиране.

Най-новото през 2017 са пакетите, които предлагаме за вече наложилата се в практиката стандартна технология на отглеждане, с две третирания с фунгицид рано през пролетта, заедно с хербицида, и по-късно, във фаза флагов лист до изкласяване

И на края искам да заявя че всички регионални агрономи на ДюПон сме на разположение на стопаните за въпроси относно приложението на продуктите спрямо специфичните условия на полето и състоянието на посевите им.

Прочетена 660 пъти Последно променена в Петък, 17 Март 2017 12:30
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта