Вредителите развиват резистентност към биологичните методи! Избрана

Новозеландските учени от университетите в Кентърбъри и Линкълн, както и от фирма  AgResearch Ltd, направиха откритие колкото сензационно, толкова и неприятно. Оказва се, че в Нова Зеландия вредителят Listronotus bonariensis Kuschel е придобил резистентност към биологичните методи за борба с вредителите само за някакви 20 години. Това се казва в статия на списанието  Proceedings of the National Academy of Sciences of the Unated States of America.
Учените са изучавали зимуването на популацията на Listronotus bonariensis Kuschel в Нова Зеландия, с когото там са се борили с помощта на паразити Microctonus hyperodae. Listronotus bonariensis Kuschel се е превърнал в истинска напаст в островната страна, както често се случва с внесените отвън вредители. Той се е превърнал в основния вредител на пасищата, като загубите на животновъдите достигат от 74 до 250 млн новозеландски долара. По тази причина през 1991 година от Южна Америка е внесен безгръбначния паразит Microctonus hyperodae.
По данни от 196 различни части на Нова Зеландия през първите години ефективността от използването на паразита е достигала 80-90 на сто. Но 7 години по-късно, тоест след 14 поколения на Listronotus bonariensis Kuschel, е регистриран спад до 44 на сто, което е довело до загуби за животновъдите в размер на около 160 млн. новозеландски долара.
В хода на изследването е установено, че екологичните условия на големите интензивни пасища могат действително да доведат до развитие на резистентност към Microctonus hyperodae при Listronotus bonariensis Kuschel още на 50-то поколение. Работата е там, че големите интензивни пасища се характеризират с голяма бедност на растителни видове и еднородни условия на големи площи. В частност на 29 на сто от пасищата доминира райграс в смес с пълзяща детелина. В такива агресивни агроценози с беден видов състав, както са установили учените, броят на естествените врагове на вредителя е силно намален.  Например, колкото по-интензивна е пашата на добитъка, толкова по-малко хищни паяци има, поради което безгръбначните хищници не оказват значително влияние на популацията на Listronotus bonariensis Kuschel. А това улеснява възникването на резистентност. 

 

Прочетена 648 пъти Последно променена в Понеделник, 19 Юни 2017 19:07
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта