Тънкости в технологията на есенните житни култури Избрана

Ценни практически съвети на германския гост д-р Йозеф Хабер, един от най-ценните специалисти на БАСФ по приложение на фунгицидите

Агр. Петър Кръстев

Дълги години Йозеф Хабер е работил в земеделски стопанства в Западна Германия и благодарение на натрупания си опит е привлечен от БАСФ, където се изявява като един от най-ценните специалисти по приложение на фунгицидите. Той бе поканен от българския екип на компанията за срещи с наши фермери по време на традиционните вече полски платформи на няколко възлови локации в страната. Пред фермерската аудитория Йозеф Хабер даде ценни практични съвети относно технологията при житни култури и постигането на високи добиви.

Важни моменти в технологията

Йозеф Хабер изтъкна няколко важни фактора в технологията на пшеницата – сеитбообращение, торене и по-специално подхранването с азот, контрол на широколистни и житни плевели и всички решения, свързани с опазване на културата от болести и неприятели. Лекторът подчерта и голямото значение на почвеното плодородие за развитието на посева в ранна и по-късна фаза на вегетация, което е основата на производството на пшеница. Затова много важно е обработките да се прецизират така, че да не увреждат почвата от прекалено много интервенции и да се запази животът в нея.

Посевът трябва да има добре развита и дълбоко разположена коренова система

Йозев Хабер каза още, че за климатичните условия на България е много важно пшеницата да развие добра коренова система още в началото, за да се подготви за оцеляване в тежките зимни условия. Развитието на добра и дълбоко проникнала коренова система е съществено условие за усвояването на азота и другите хранителни вещества, за да се постигне добър добив, подчерта експертът. И продължи: „Много е важно още през есенния сезон да осигурим факторите за благоприятното развитие на посева и дълбока коренова система, а това зависи от добрата подготовка на мястото, която започва още с прибирането на предшественика“.

Г-н Хабер обърна внимание, че растителните остатъци на предшественика трябва да бъдат много добре раздробени и равномерно размесени в почвата. Според него това е факт, на който фермерите не обръщат голямо внимание. Лекторът посочи, че за целта земеделските производители трябва да имат добри машини, които да раздробяват и инкорпорират растителните остатъци. „Ако сте късметлии и направите всичко както трябва, вашите посеви ще бъдат в много добро състояние” – изрази убеждението си германският гост.

Систива е уникална иновация в полза на фермерите

Йозеф Хабер информира фермерите, че Систива има три основни характеристики:

. контролира най-важните и най-разпространените болести, които се запазват в почвата и по семената;

. има AgCelence ефект, за да помогне на растенията да преодолеят стресовите фактори;

. има изключително добър контрол на болести, които се развиват по време на вегетацията по листната маса.

Експертът подчерта, че приложението на Систива наесен върху семената дава изключително дълъг контрол на болестите по надземната маса, почти до края на вегетацията.

Активни вещества ново поколение

Развитието и откриването на SDHI активни вещества датират от 1995 година. Активното вещество на Систива е ксемиум, което е голям скок в растителната защита. Продуктът има изключителен контрол на болестите по житните култури, които са в почвата и по семената.

Йозеф Хабер показа лазерен снимков материал и резултати от изследвания на растения, третирани със Систива. Фермерите се убедиха, че растенията в третираните варианти са с много по-добро развитие на корените – те са по-тежки и с по-голяма дължина от тези в контролата.

Експертът показа резултатите от опити в Германия, изводът от които е, че Систива помага на растенията да преодолеят негативните последици от ниски температури. Единият от опитите бе на посеви които са преживели късен мраз през март, когато температурата е паднала до -8, -9°С. Това е предизвикало силно разреждане на нетретирания посев, докато на третирания със Систива посев до него растенията не са измръзнали.

Най-важните съвети на експерта за пролетния сезон

Йозеф Хабер посочи няколко важни неща за пролетния сезон, когато започне вегетацията на житните култури. Според него има три основни елемента, след като се изключи контролът на плевелите. Тези три елемента са: подхранването с азот, полягането и контролът на болестите.

  • Торене с азот

По отношение на торенето с азот фермерите трябва да направят всичко възможно, за да осигурят на растенията нужните количества от елемента до момента на формиране на класа. В климатичните условия на България това управление на усвояването на азот е изключително важно, категоричен е експертът.

  • Полягане в никакъв случай

Полягане в есенниците не бива да се допуска. Специалистът посъветва фермерите да намерят необходимата доза на растежен регулатор, с която да третират посевите си – по-ниска или по-висока доза, според ситуацията в конкретния посев.

  • Болести не бива да се допускат

Този фактор е важен, защото и най-малкото поразяване на посевите струва добив. Спектърът от болести, които нападат както пшеницата, така и ечемика е широк. С промяната на сортовете и технологиите се променя и спектърът на болестите през няколко години, т.е. той не остава постоянен дълго време. Преди брашнестата мана беше икономически най-важната болест, след това идва септориозата, сега е ред на дрешлерата. „Така че фермерът трябва да знае с кои болести му предстои да се бори” – предупреждава експертът и напомни, че БАСФ предлага широк набор от препарати с комбинации от активни вещества.

БАСФ България разполага с цялата гама от високоефективни продукти – както триазоли, така и стробилурини, а вече и с продукти от най-новата група – SDHI, които могат да се закупят от фермерите. 

Прочетена 1044 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта