Хербициди с висока ефикасност гарантират високи добиви Избрана

Жечо Мурзов, мениджър продажби на Байер България, дивизия КропСайанс, разяснява действието на новите продукти и технологии на компанията

 • Г-н Мурзов, какво показахте на полската платформа Байер Агро Арена в Кнежа?

 • Байер е известна с множеството си добри решения в царевица. На Байер Агро Арена в Кнежа ние представихме последните по време иновативни технологии на компанията при тази култура. Показахме продукта Аденго – приложен ранно вегетационно, и една изключителна технология - Капрено. Тази година почвеното приложение на Аденго даде чудесен ефект, освен това показахме и много доброто действие на новата технология Капрено.

 • Защо Капрено е технология?

 • Капрено е технология, защото е продукт, който контролира перфектно широколистни и житни плевели като вегетационен хербицид. Но предимството му е, че има много добро почвено последействие, с което помага да няма вторично заплевеляване. Тази технология позволява да се мине без почвен хербицид и третирайки царевицата, фермерите могат да бъдат спокойни, че ще имат контрол както на поникналите плевели, така и на онези, които предстои да поникнат.

 • Какъв друг хербицид сте приложили при царевицата?

 • Освен Аденго и Капрено тук показахме и уникалното действие на Лаудис, който е на пазара вече над 10 години. Важното за момента е, че царевицата е вече във фаза 6-и – 7-ми – 8-ми лист и в по-напреднала фаза. Оттук нататък единственото решение, което може безопасно да се приложи за борба с плевелите в царевицата, е Лаудис. Той е известен като „безплатния хербицид“, защото за разлика от всички останали продукти на пазара, приложен в царевица, няма никакъв негативен ефект върху културата. Дори напротив – в някои ситуации имаме и позитивен ефект върху добива, защото в Лаудис има известно количество азот, което може да бъде усвоено от царевицата.

 • Имате ли и други продукти за борба с плевелите при царевицата?

 • По отношение на продуктите в царевица тази година ние предложихме на земеделците една технология, която съдържаше Мерлин Флекс, а също така и Капрено, предложени като пакет. Идеята на този пакет е и двата продукта да бъдат приложени в по-ниска доза. Залагайки на по-ниска доза Мерлин Флекс, благодарение на добрите валежи ще имаме доста добър контрол на плевелите и възможност да не се коригира. Разбира се, ако са сухи условията, ще имаме частично коригиране и контролиране на плевелите, които впоследствие биха могли да бъдат успешно контролирани от Капрено с достатъчно добро почвено последействие.

 • Как фермерите да преценят кога се налага да правят коригиращо пръскане и какво рискуват, ако не го направят?

 • Добрите производители на царевица не оставят царевицата си с плевели, така че, когато се види, че има плътност от житни или широколистни плевели, трябва да се влезе и да се реагира навреме. Изследванията доказват, че царевицата е култура, която, ако бъде конкурирана от плевели, в зависимост от фазата драстично намалява добива си с 15-20%.

 • Какви иновативни продукти предлагате при основната култура пшеницата?

 • В момента предлагаме Юнта Куатро, който е един от най-иновативните продукти за третиране на семената на пшеницата и ечемика, защото предпазва както от болести, пренасяни със семената, така и от всички неприятели, които могат да нападнат пшеницата в рамките на един месец след поникването. Телените червеи могат да редуцират семената на кв. метър, на което по-рано не се обръщаше внимание, защото земеделците сееха с с големи сеитбени норми – по 30-35 кг/дка или над 700-800 семена на кв. м. Сега, с новите сортове, които се сеят с много по-малък брой семена на кв. м, е много важно да бъдат опазени всички семена. Освен всичко останало, Юнта Куатро действа срещу житните мухи, които в последните години създават сериозни проблеми, особено при ранните посеви. Този продукт защитава посевите и от въшките, които пък разнасят вируси. Затова Юнта Куатро е едно отлично предложение за есенната кампания.

 • Какво предлагате при маслодайните култури рапица и слънчоглед?

 • В момента предстои жътвата на рапица и ние предлагаме продукта Лам фикс, който има уникално слепващо действие на шушулките на културата. Дори да има неблагоприятни климатични условия, шушулките на третираната с него рапица остават слепени и по този начин добивът се съхранява напълно.

Много важно е, че предстои третирането на слънчогледа с противожитен хербицид. Тази година фирма Байер предлага решение с хербицида Шадоу. Той е уникален, защото дава възможност да бъде комбиниран с други продукти и с широколистен хербицид, например с Експрес. Има гъвкавостта да бъде прилаган и в по-екстремни условия, заради неговата много добра селективност към културата. Шадоу има уникален, по-различен от предлаганите продукти механизъм на действие – може да преодолее резистентност, създадена при троскот, балур и други коренищни и кореновоиздънкови плевели.

 • Вече имате регистрация на Сфера Макс в слънчоглед, каква препоръка ще дадете на фермерите за приложението му?

 • Сфера Макс е доста популярен фунгицид в пшеница. Тази година много земеделци залагат на него и в слънчоглед, като в момента предстоят третиранията. Той дава комплексна защита срещу всички болести, които нападат тази култура. Виждаме, че тази година е доста благоприятна за развитие на болести в слънчогледа. Затова е много важно да се заложи на качествен продукт, като Сфера Макс. От една страна, той има комплексно действие срещу всички икономически важни болести, а от друга, дава много добър физиологичен ефект. В по-късни фази на културата, този физиологичен ефект ще я предпази при летни засушавания и високи температури, които се отразяват негативно на слънчогледа. В крайна сметка, ще се постигнат по-високи добиви и по-високи финансови резултати.

 • Кога фермерите да третират слънчогледа със Сфера Макс?

 • Да, това е много важно! Когато културата е в 6-и – 8-ми лист, контролираме болести като алтерналия, септория, а също така и фома. Ако Сфера Макс бъде приложен в по-късни фази, примерно в жълт бутон, той ще има много добър контрол върху склеротинията – болестта, която взема най-много от добива на слънчогледа.

Прочетена 1243 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта