300x250 static

Бъдещето на пестицидите - това са ChemBio и нанотехнологии

В бъдеще пестицидите ще бъдат смес от химични вещества и биологични продукти - т.нар. "ChemBio". Затова са говорили експерти в областта на растениевъдството, които наскоро се събраха в град Роли, Северна Каролина, САЩ.
 По време на срещата експертите са анализирали текущото състояние, тенденциите и технологиите, които ще бъдат на разположение на земеделските стопани през следващите години. Най-популярните въпроси са били: " Накъде отива агрохимическата промишленост? Какви са актуалните решения ? "
 
Коментирайки феномена "ChemBio", президентът на аржентинската фирма "Ред Съркос" Себастиан Калво е заявил, че много компании вече мислят как да съчетаят традиционната защита на зеленчуците с биологична защита. "В много случаи се търсят решения за намаляване на количеството използван продукт на хектар. Земеделските производители разчитат на помощта на биологичните продукти", казва той.
 
"Друг голям залог са пестицидите с нанотехнологии, които могат да намалят значително приложената доза, увеличаване на добива и подобряване на въздействието върху околната среда", казва Калво. Председателят на Red Surcos е стигнал до извода, че на агрохимическия пазар излизат все повече и повече конкуренти от Индия. Според него производителите от Индия също са много заинтересовани от биологичните продукти, но всички имат притеснения, тъй като тези агенти, които са живи организми, могат да предават болести или да имат странични ефекти.
 
"През следващите години ще видим дали биологичните агенти са ефективно решение за намаляване употребата на химикали. И засега ще удвоим нивото на нанотехнологиите. Вярвам, че можем да комбинираме химията с биологични продукти, за да намалим допълнително дозата на хектар ", заключава той.

Петър Кръстев

Прочетена 1082 пъти Последно променена в Петък, 06 Октомври 2017 09:10
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта