300x250 static

„Татуировката“ на краставици ще помогне за намаляване на пластмасовите отпадъци

Според представители на холандската фирма "Eosta" те са успели да спестят поне един милион пластмасови опаковки благодарение на лазерната татуировка на органични краставици. С помощта на лазер се премахва горният пигментиран слой на кожата на продукта, без да се поврежда ядливата маса. При прилагането на тази маркировка се съкращава също и периодът на реализация на производството.
Самият метод на лазерно татуиране (или гравиране) съществува от дълго време, но за всеки вид продукти – било той плод или зеленчук трябва да се разработи отново, като се вземат предвид биологичните характеристики на дадения продукт. Първоначално тази маркировка се е използвала за маркиране на продукти с дебела кожа, например сладки картофи или авокадо, но сега е възможно да се промени лазерната татуировка за продукти с тънка ядлива кожа.

Първата татуирана краставица започнала да продава немската верига супермаркети REWE. Плановете й включват лазерна маркировка на други продукти, като се започне с ябълки и круши. От началото на тази година се наблюдава увеличение на търсенето на татуирани продукти от Eosta. Много вериги супермаркети в Австрия, Германия, Швеция, Холандия и Белгия вече предлагат зеленчуци и плодове, етикетирани по този начин. В момента "Еоста" има една лазерна инсталация, но вече ще закупи втора.
Още две подобни машини на същия производител работят в Испания и Великобритания. Особено важен е начинът на етикетиране на биологичните продукти, които трябва да се различават от конвенционалните. Досега биологичните продукти трябваше да бъдат опаковани или залепени със стикери, но стикерите лесно падат и се изгубват. Често потребителите в супермаркета заменят органичните стикери с обикновени, за да плащат по-малко. Лазерната татуировка решава два проблема едновременно - предотвратява заместването на произхода на продукта и намалява разхода на пластмасови опаковки.

Петър Кръстев

Прочетена 877 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта