Биологичното земеделие има благоприятен ефект върху почвата

Група френски учени от Института AgroParisTech за първи път анализира дългосрочното влияние на биологичното и традиционното земеделие на почвата и въздействието върху основните почвени микроорганизми, нематоди и макрофауна.
Експериментът е продължил 14 години в експерименталния център La Cage, близо до Версай, Франция. Микробното съобщество е анализирано чрез методи на молекулярната биология, на базата на научно- изследователската лаборатория Bioemco. Нематодите и макрофауната се класифицират според функционалните групи.
Резултатите от изследването показват, че в районите, където се практикува биологичното земеделие, се е увеличила числеността и биомасата на всички микроорганизми, живеещи в почвата, с изключение на хищните нематоди. Общата маса на микроорганизмите се е увеличила 2,3 пъти, нематодите 7 пъти и макрофауната 25 пъти.
Механизъм на положително въздействие на биологичното земеделие е свързан главно с обогатяването на цялата хранителна верига в почвата, като се започне от бактерии, гъбички и дрожди, червеи и завърши с големи насекоми, живеещи в почвата.
Традиционното земеделие, основаващо се на използването на синтетични продукти за растителна защита и бързо разтварящи се минерални торове, оказва по-неблагоприятно влияние върху състоянието на почвата. Алтернативните системи, като например биологизираното и органичното земеделие, възстановяват и подобряват условията на почвените организми, което допринася за устойчивото земеделие.

Петър Кръстев

Прочетена 402 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта