В Корея е създадена машина за присаждане на зеленчукови растения

Разсад от присадени домати, пипер, краставици и патладжан все повече се използват, тъй като по този начин се увеличава устойчивостта на растенията към почвените патогени и вредители, както и се увеличава силата на растеж на растенията.

Присаждането е трудоемка операция и изисква висока квалификация на персонала, тъй като се извършва на ранен етап от развитието на растенията, във фазата котиледони, когато разсадът е много нежен и крехък. Все по-често производителите на зеленчукови семена са изправени пред недостиг на работна ръка за извършване на тази операция, така че интересът към автоматизирането на процеса на присаждане е ясен. Благодарение на новите оптични технологии стана възможно да се създадат машини за присаждане на растения.

Корейската фирма Helper Robotech разработва машини и решения за автоматизация на отглеждането на разсад. Фирмата вече е създала автоматична система за сеитба и робот за присаждане. От този робот вече се интересуват много фирми за производство на разсади.

Процесът на присаждане изисква голяма точност, затова е много трудно да се автоматизира.

Фирма Helper Robotech е създала автоматична машина, в която оптична камера заснема среза на подложката и присадката. Специална програма анализира изображенията и контролира сервомотора на машината, което позволява прецизно свързване на двете части. Работата е с висока скорост и с точност от 0,01 мм. Ръчен труд е необходим само за да се подаде на машината подложката и присадката. Фирма Helper Robotech изнася новата машина в страните от Средиземноморието, Близкия изток и Северна Америка.

Петър Кръстев

Прочетена 1057 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта