300x250

ЕС промени законодателството за екохраните

Представители на страните от ЕС, членове на специалната комисия по земеделие, договориха и одобриха в Брюксел нови правила за производството и етикетирането на биологични храни.
След почти тригодишни преговори държавите-членки на ЕС и Европейският парламент постигнаха консенсус потози въпрос. Новите правила са насочени към насърчаване на развитието на биологичното производство в ЕС, гарантиране на конкурентоспособността на биологичните стопанства, защита на потребителите от измами на производители и дистрибуторина храни.

Новите правила осигуряват въвеждане на прозрачни, еднакви и опростени правила за производствения процес и употребата на пестициди. Също така ще бъде засилен контролът на конкретните профилактични и защитни мерки на продуктите от страна на контролиращите институции. Според представителите на ЕС стриктният контрол има за цел да повиши доверието на потребителите към екологичните продукти.

Новите правила е предвидено да осигурят лоялна конкуренция между европейските продукти и био храните, внасяни извън Европейския съюз. Първо, производителите от трети държави, които искат да продават продуктите си на пазара на ЕС, трябва да спазват правилата на ЕС за производство и контрол на биопродуктите. На второ място, търговските споразумения с трети държави ще опростят износа на стоки от ЕС до неевропейски пазари.

Списъкът на продуктите, класифицирани като биологични, също ще бъде разширен. В него ще бъдат включени продукти като сол, пчелен восък, лозови листа. На особен контрол ще бъде поставено биоотглеждането на зайци.

Новата система за групово сертифициране ще улесни работата на малките фермери. Възможността за получаване на общ сертификат ще позволи на фермерите да намалят разходите за сертифициране, а проверката ще бъде избирателно на един член от кооперацията.

Последните десет години в Европа, броят на фермите за биологични продукти се е удвоил. В ЕС ежегодно около 500 хил. хектара земеделска земя се разпределят за биологично земеделие.

След потвърждаването на споразумението на равнище специална комисия по селско стопанство, съставено от представители на държавите-членки, Европейския парламент и Съвета на ЕС, трябва да изменят законодателството официално. Новите правила ще влязат в сила на 1 януари 2021 г.

Петър Кръстев

Прочетена 514 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта