300x250

Ваксинирането на доматите помага за борбата с PepMV

Pepino mosaic virus (PepMV) причинява големи щети на производителите на домати в оранжериите в много европейски страни. Добивите при заразените растения значително падат, а качеството на продукцията е ниско. Неравномерно оцветените, петнисти плодове са трудно продаваеми. Белгийската фирма DCM от преди 10 години създаде ваксината PMV®-01, която се използва в редица страни. По думите на Тайс де Ланге, представител на компанията DCM, ползването на тази ваксина е дало добри резултати при различни хибриди домати - от най-едри до най-дребнитe чериq отглеждани както с допълнително изкуствено осветление, така и без него.
Въпреки факта,че характерната мраморна мозайка не винаги се проявява на различните хибриди домати, агресивната инфекция води до значително понижаване на качеството на продукта и срока на годност, както и на добива.
Ваксината PMV®-01 се основава на нискоагресивен, стабилен чилийски изолат на вируса 1906 PepMV, който бързо колонизира растението и го предпазва от повреди от по-агресивните щамове. Стратегията за употребата на ваксината се основава на анализ на листови проби,който се провежда преди и след ваксинацията. Анализът преди ваксинацията позволява да се прецени степента на инфекцията, а след ваксинацията позволява да се оцени ефективността на колонизацията. Създадена преди 10 години въз основа на научни изследвания в Белгия, Холандия, Испания и други страни, ваксината PMV®-01 осигурява ефективна (макар и непълна) защита на доматите от Pepino mosaic virus.
Освен това, тя е екологично устойчиво биологично решение.
Понастоящем тази ваксина се използва успешно в девет страни от ЕС, също и в Швейцария и Мароко, на обща площ над 4500 хектара. Очаква се приложението на ваксината да бъде разрешено и в други страни, както в Европейския съюз, така и извън него.
Вече пети пореден сезон в Холандия, по изключение, е разрешено ограничено използване на друга ваксина - V10 - срещу пепино вируса. Ваксината е създадена от фирма "Valto". Тази ваксина е разрешена за използване само при отглеждане на домати без доосветяване и само след засаждане на растенията на постоянно място. Ваксиниране на разсада е забранено. Тази ваксина е била разрешена за прилагане само за 120 дни, считано от 3 ноември 2016 г.

Петър Кръстев

Прочетена 4191 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта