300x250

Италия: Приключи ли "златната ера" на боровинките?

Още в края на 2016 г. цената на боровинките от Чили спадна с 40% (в сравнение с 2015 г.). Тази година цената на испанските боровинки паднаха с 34%. Сега вече италианските производители започват да се притесняват.
Загрижеността се дължи на неконтролируема поява на плодови култури от меки плодове, което може да стане преимущество за фермерите, но в същото време да пречи на пазарните котировки.
"Търсенето все още расте, но рискът от свръхпроизводство никога не трябва да се подценява. Ние отдавна сме готови за износ, което изисква добра организация. На вътрешния пазар, виждам ентусиазъм за тези доставки, което считам за напълно необосновано и фатално за тези, които започват да работят в този сегмент, без подготовка“, споделя един от участниците на пазара.
Според него производството на боровинки всъщност е доста скъпо, само прибирането на реколтата струва 1,80 евро на килограм. Боровинките изискват наличието на кисели почви, които не се срещат лесно в Италия. Това на свой ред означава, че е необходима обработка и съответно- допълнителни разходи. Един хектар струва около 60 000 евро. Всички облаги са в ръцете на няколко средни и големи организации, а субсидии често се плащат само за най-переспективните сортове.

Петър Кръстев

Прочетена 487 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта