300x250

Регулиране на пестицидите: принципът на "предпазните мерки" или научните аргументи?

Дебатите в Британската парламентарна група разгледаха въпроса за това, дали е по-добре да се прилага принципът на "предпазните мерки" или на научните аргументи при разглеждането на въпроса за регулирането на пестицидите. Това съобщава Farminguk.
Темата беше избрана по повод в отговор загрижеността за регулирането на пестицидите след Brexit.
Сара Мукерджи, изпълнителен директор на Асоциацията за защита на селскостопанските култури изтъкна, че принципът на "предпазните мерки" прилаган в политиката и практиката на ЕС, може да удари иновациите. Този принцип предполага, че тежестта на доказване на липсата на отрицателни последици за околната среда от промишлената практика е на изобретателите и/или на изпълнителите на процеса. Г-жа Мукерджи добави, че оценката на риска може да гарантира високи екологични стандарти при вземането на по-приемливи решения от подход, основан на рисковете и предпазните мерки, тъй като позволява на оценителя да разгледа по-пълно картината с наличната информация.
В същото време нейният колега Ник Мол, сътрудник по политическите въпроси в Pesticide Action Network UK се фокусира върху "предпазните мерки", които може да допринесат за иновации след Brexit. От негова гледна точка това е добър принцип и това е принципът на "здравия разум". Принципът на "предпазните мерки" е стимул за иновации и особено в индустрията на пестициди.
Ник Мол цитира примери с неоникотиноидите и глифозата и как използването на принципа на предпазните мерки е променило употребата им с течение на времето.
Обяснявайки своята гледна точка, той каза, че повече от 75% от глифозата за последните 40 години е бил пръскан през последните 10 години.
"Този резултат е от липсата на подходящи иновации ", каза експертът.
Той добави и необходимостта от намиране на нови, иновативни начини за работа с природата.
"Трябва да обърнем внимание на намаляването броя на птиците във фермите, а също така трябва да защитим нашите опрашители и нашето здраве", казва Ник Мол.

Петър Кръстев

Прочетена 732 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта