Положени са темелите на най-голямата фирма в земеделието Избрана

Сливането на компаниите ДюПон и Дау АгроСайънс разкрива още по-големи възможности за комплексно обслужване с ефикасни препарати за растителна защита и висококачествени семена

Интервю на агр. Петър Кръстев

На работната среща с ключови клиенти на ДюПон Пионер в РИУ Правец Ризорт беше съобщена най-важната новина – от 1 септември 2017 година е дадено началото на сливането на двата концерна – ДюПон и Дау АгроСайънс. В срок от половин до една година предстои отделянето на т. нар. AG компания, която ще бъде насочена изцяло в земеделието и ще е съставена от три бранда: Пионер Семена, ДюПон – продукти за растителна защита, и Дау АгроСайънс – продукти за растителна защита. „Това бележи началото на създаването на една голяма, може би най-голямата фирма в близко бъдеще в областта на земеделието, тъй като предлага два от най-важните компонента в технологията на отглеждане на култури, а именно хибриди семена във всички направления плюс продукти за растителна защита от Дау и от ДюПон при абсолютно всички важни култури за България“, каза Веселин Петков, бизнес мениджърът на ДюПон. Г-н Петков беше любезен да отговори на наши въпроси специално за читателите на в. „Гласът на фермера“.

 • Г-н Петков, след като сливането на ДюПон с Дау АгроСайънс е вече факт, каква ще е вашата задача оттук нататък?

 • Оттук насетне с колегите ще бъдем изцяло ангажирани в техническата поддръжка и позиционирането на вече пълната гама продукти както на ДюПон, така и на Дау АгроСайънс. Предстоят много нови продукти в това отношение, които в рамките на две години ще се появят на българския пазар.

 • В кои сегменти ще са тези продукти за растителна защита?

 • Говорим за хербициди при житните култури на база ново активно вещество, което е насочено срещу плевелите резистентни на сулфонилурейни хербициди, за нов хербицид при слънчоглед и царевица, за нов фунгицид, който е на база на абсолютно нова химична група активно вещество, насочен срещу целия икономически комплекс от болести при житните култури. Говорим още за нови химични групи активни вещества инсектициди с изключително широк спектър на действие. Споменавам това, което предстои да се появи, тъй като е много важно да се отбележи, че при тази ситуация новата фирма ще бъде една от четирите, които ще останат на пазара с изключително голям ресурс – тя ще отделя средства за научна и развойна дейност за намиране на нови активни вещества, които генерират нещо ново в себе си, една добавена стойност, но тепърва ще оповестяваме подробности за тези продукти.

 • Кои ще са топ продуктите ви за сезон 2018?

 • През 2018 предстои премиерата на нов фунгицид при житните култури Сиелекс, който е комбинация на ново активно вещество от групата на SDHI и триазол, но тепърва ще говорим в детайли за него при срещите ни с фермерите в началото на годината. Друго от листата на ДюПон ще са познатите и наложили се в практиката фунгициди, които са на база активно вещество пикоксистробин, и по-точно продуктите Аканто и Аканто плюс, който пък е комбинация с триазола ципроконазол. Тук говорим вече не само за болестите при житни култури, а и при слънчоглед и рапица. Кредо с второ търговско наименование Плинкер е възможно най-доброто средство за борба с мрежовидните петна по ечемика, както и на високо ниво, като комбиниран фунгицид в защитата на пшеницата срещу комплекса от болести.

 • Пред следващия сезон основните продукти на Дау АгроСайънс ще бъдат дистрибутирани от БАСФ България.
 • Какви продукти ще предлагате за царевицата?

 • При царевицата ще имаме нов хербицид на база активно вещество никосулфурон или Виктус 4ОD. Неслучайно казвам ОD, защото на пазара има и други продукти на база никосулфурон, но тази формулация ОD е т.нар. маслена дисперсия, която дава пълна абсорбция от плевелите. Не е нужно прибавянето на прилепител, хербицидът има много бързо инициално действие върху плевелите, като основният му спектър на действие са всички важни житни плевели при царевицата, както и някои широколистни. Но за покриване на пълния спектър от широколистни плевели е необходимо прибавянето на чисто широколистен хербицид, които има на пазара,. В случая при нас това са Мустанг, Старане Голд, както и новият хербицид на Дау - Кабадекс Екстра, които покриват целия спектър от широколистни плевели.

 • Като споменахте продукти на Дау АгроСайънс , кои ще са тези включени в порфолиото ви за 2018?

 • По отношение на новото портфолио, което идва при нас – ще предлагаме всички продукти на Дау АгроСайънс. На първо място отново са продуктите за най-важните за България култури. Това е флагманът на фирма Дау АгроСайънс – Дерби Супер Едно с нторо търговско име Ланселот, изключително широкоспектърен хербицид срещу широколистни плевели. Тук говорим вече за проблематични плевели, каквито за България са лепката, технологични самосевки слънчоглед от едната и от другата технология (Еxpress и Clearfield), които са на пазара. Борбата с тези плевели е много трудна, като препоръката ни е тя да се изведе наесен. Искам да спомена нещо много важно – всъщност най-упоритият плевел за момента в България е самосевка от технологична рапица. В борбата с нея се експериментират продукти, които, приложени при есенни условия, са много рискови за културата. Особено голям е рискът, ако температурната амплитуда е доста голяма. Докато Дерби Супер дори и при ниска температура и при широк интервал на амплитуда, приложен до 2-ри – 4-ти лист на технологичната самосевка наесен, е изключително ефикасен. Подчертавам наесен, защото пролетното приложение не е удачно. Наесен Дерби Супер се справя отлично с този плевел.

 • Какви други продукти на Дау АгроСайънс ще предлагате при есенните житни култури?

 • Друг хербицид при житните култури на Дау АгроСайънс е Палас – продукт с комбинирано действие както срещу житните плевели в пшеница, така и срещу широколистни. Позволявам си да кажа, че той е най-доброто средство за справяне с овсига и власатка, които за България са голям проблем. Предлагаме и новия хербицид Корело Дуо, който е на пазара от една година. Той е с изключително широк спектър на действие, практически няма плевел, който да е устойчив на него както от страна на житни, така и от страна на широколистни плевели. Подходящ е за интензивна технология за фермери, които наистина искат да постигнат най-добрия потенциал на културата.
  Предстои да обърнем по-голямо внимание и да направим по- конкурентен като цена продукта Старане Голд – хербицида, който е с регистрация и при житни, и при царевица. Много добър комбиниран продукт, насочен срещу всички плевели, включително и тези, които изброих при Дерби Супер Едно. Старане Голд е изключително селективен за културите, при които е регистриран, без значение от фазата на приложение.

 • А кои ще са продуктите при царевица?

 • При царевицата това е добре познатият Мустанг –противошироколистен хербицид. Следващата година на пазара предстои да се появи един нов хербицид – Кабадекс Екстра. Той е комбинация на мезотрион с флорасулам, насочен срещу спектъра от широколистни плевели с възможност за прилагане както след сеитба преди поникване, така и по време на вегетация. Кабадекс Екстра е с допълнително почвено действие, което предотвратява втората вълна на заплевеляване с широколистни плевели от гледна точка на това, че в него има мезотрион.

 • Имате ли предложения в инсектициди на Дау?

 • Освен познатите , доказани в практиката широкоспектърни инсектициди – Релдан, Дурсбан, смея да твърдя, че в момента инсектицидите на Дау АгроСайънс като Синеис и Ранер са най-иновативните на пазара. Следващата година предстои да се появи инсектицида Делегат , който е на база на ново активно вещество спинеторам. Той е с контактно и стомашно действие и е за борба с широк спектър неприятели по овощни, зеленчуци и лозя. Култури.

Прочетена 1887 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта