300x250

Трябва ли да се премахват листата на доматите в оранжериите

Един често задаван въпрос от любителите градинари и най-вече от оранжерийните производители по време на активния сезон е дали трябва да се премахват листата на доматите или не? Сега, през зимата, времето е подходящо да се подготвяме теоретично за предстоящия сезон, затова даваме аргументиран отговор на този въпрос.

Листата, кактои стъблото, плодовете и корените са части от цялото растение. Растението само регулира тяхното количество, за да се развива нормално. Безсмислено е премахването на листата, защото те фотосинтезират и изпаряват, с което спасяват растенията от жега и други неблагоприятни условия. Битува мнението, че зелените плодове могат да изземат тази функция, но това е само частично.

Да се премахват или не?

Както култученето,така и резитбата на листатаса операции по формирането на растенията. По този начин се прави опит растението да премине от вегетативна в генеративна форма. Тук е важно да се съхрани правилната пропорция листен апарат по отношение на плодовете от домати. Особено лятото в жегите растението за сметка на изпарението (с помощта на лисата) преживява температурните колебания и не се угнетява силно. От друга страна, ако е влажно ипрекалено топло в оранжерията, има идеални условия за прорастване на спорина причинителите на заболявания, и при по-голяма листна маса, неприятностите са неизбежни.

Вярно е, че при силна резитба –премахване на листа, плодовете бързо червенеят. Но качеството на такива плодове е ниско. Не трябва да забравяме, че листата са истинска лаборатория за биохимични процеси. Лишаването на растенията от листапровокира тяхното бързо стареене. Този ефект (за по-бързо узряване) можеда се постигне, ако се регулира количеството цветни китки и да се ограничи растежа, чрез прекършване върха на централното стъбло. В този случай можеда се получиранна пълноценнареколта.

Търсим златната среда

Първите пет листа могат да се премахнат, независимо от фазата на развитиена растенията. Това освобождава стъблото и листатавече не са в съприкосновение с почвата, откъдето могат да се инфектират. Благодарение на такава процедурасе поддържа циркулацията на въздуха около китките с плодове.

Премахването на останалите листа можеда започне в момента на появата на петата цветна китка. На еднорастение винагитрябва даима не по-малко от 12 напълно развити листа. Това е проста схема, но според опитниградинари, тя работи. Може да проверите действието й на няколко растения и след това да сравните добива.

Причините, според които епрепоръчително премахването на долните 4-5 листа на доматите са няколко:

. първо, големите долни листа изпаряват повече влага и черпят много хранителни вещества, които растението може да използва за развитие на плодове;

. второ, тепречат на свободната циркулация на въздуха между растенията, което е причина за повишаване влажността и способства размножаването на болестотворни организми;

. трето, от съприкосновението с почвата мокрите листа могат да започнат да гният, способствайки размножаването на бактерии и гъбни болести.

Петър Кръстев

Прочетена 4046 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта