Учените са открили ген за устойчивост на покълване на пшеница

Руски учени са проучили няколко хибриди пшеница и дива пшеница, необичайно устойчиви на преждевременно покълване и намерили в тяхната ДНК ген, който е отговорен за покълването преди прибиране на реколтата. Прехвърлянето на този ген в генома на културната пшеница може значително да увеличи добива й.
"Тези данни може да се използват за пренос на гени с конвенционални методи на селекция на пшеница, т.е. да се създадат сортове пшеница, устойчиви на покълване преди прибирането на реколтата, с помощта на генетичния потенциал на диви роднини", казва Генадий Карлов, ръководител на Центъра по молекулярна Биотехнология Тимирязев.

Един от основните проблеми на реколтата от зърнени култури, заедно с неприятелите и болестите, и гризачите са дъждовете и мъглите. През такива години добивите падат значително поради една проста причина - когато е изложено на дъждовни капки и мъгла узрялото зърно започва да покълва директно на класа. Това значително намалява качеството на брашното и пречи на производителите да използват сортовете пшеница особено податливи на покълване.
Карлов и колегите му са предприели първата стъпка за решаването на този проблем чрез изучаването на 87 сорта, отглеждани в специални условия за преждевременно прорастване. Това им позволило да изберат онези сортове, които са най-малко възприемчиви към този проблем, да дешифрират техните ДНК и да намерят гените, свързани с това свойство.

По-нататъшното проучване на тези сортове и подобряването на техните свойства ще позволи да се реализира мечтата на селекционерите - за сортове пшеница, които ще имат всички най-добри качества на дивата и култивирна пшеница и няма да имат недостатъците им.

Петър Кръстев

Прочетена 757 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта