Есенниците наваксаха изостаналото си развитие Избрана

В резултат на удължената вегетация растенията изпитват азотен глад

Агр. Петър Кръстев

В резултат на аномално високите температури през декември, само до преди седмица при зимните житни култури вегетацията все още не беше преустановена. От една страна, това се отрази добре на късно поникналите посеви – те успяха да наваксат развитието си, в резултат на което към момента почти всички есенници в страната са в оптималната за периода фаза – братене. От друга страна, удължената вегетация, благодарение на сравнително високите температури през зимния месец – от 7-15°С, доведе до изнежване на растенията и не позволи нормалното протичане на характерните за сезона процеси.

Поради това че зимните житни култури не встъпиха навреме в пълен покой, в тях настъпиха закономерни изменения от морфологичен и физиологичен характер: умерено се увеличи размерът на конуса на нарастване, нарасна коефициентът на братене, увеличи се масата на растенията. Отсъствието на ниски отрицателни температури и големи денонощни амплитуди не даде възможност в растенията нормално да настъпи процесът на закаляване. Температурните условия, както и достатъчната почвена влажност благоприятстваха растежните процеси и позволиха на растенията да изразходват натрупаните в недостатъчно количество резервни хранителни вещества, което доведе до значително намаляване на тяхната студоустойчивост.

При рязко падане на температурите има опасност от измръзване

Специалистите се надяват, че постепенното захлаждане, което се случи в края на първата декада на януари, и очакваните умерени студове във втората половина на месеца ще способстват за протичането на прехода на растенията към зимен покой и значително ще повишат тяхната студоустойчивост. Въпреки това, в случай на рязко падане на температурите и при отсъствие на снежна покривка в продължение на 4-5 дни, има сериозна опасност посевите да пострадат от повреди, причинени от измръзване. При тази ситуация състоянието на зимните житни култури в момента може да се оцени като задоволително. За тяхното успешно презимуване има необходимост от добра снежна покривка, която да ги предпази от негативното въздействие на резки температурни промени.

Силно се надяваме да не се реализира прогнозата на метеоролозите, за вероятността от падане на леден дъжд в равнинните райони на страната. Подобно събитие наистина би нанесло необратими негативни последици върху недостатъчно закалените посеви с пшеница и ечемик, така както се случи през 2000г. Тогава, след топъл декември, през който есенниците усилено вегетираха, падна обилен дъжд, последван от рязко падане на температурите до -17°С. В резултат на места в Добружда есенниците загинаха на от измръзване на 100% - явление, което не е наблюдавано през последните 100 години.

В резултат на удължената вегетация есенните посеви гладуват

Удължената есенно-зимна вегетация на пшениците доведе до още едно явление, което скоро не беше наблюдавано. Посевите, на които не е направено предсеитбено азотно торене, изчерпаха наличните количетва от елемента в почвата и вече изпитват силен азотен глад. По тази причина в момента в Добруджа масово се наблюдават пожълтели пшенични полета. Това допълнително ще се отрази негативно на бъдещия добивен потенциал на растенията. Проблемът до известна степен ще бъде решен след първото пролетно подхранване с азотен тор, което предстои да бъде направено.

Няма данни за повишена популационна плътност от мишки

Към момента няма конкретни данни по региони в страната за повишена популационна плътност от полската мишка. Има отделни стопанства, където вече са залагани отровни примамки. Това е главно на места, където предшественикът е бил царевица. Необходимо е специалистите и стопаните да правят периодични обследвания на посевите, за да бъде установено актуалното състояние на популацията на неприятеля.

Прочетена 1428 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта