Пътят на бананите от плантацията до магазините

Бананът е един от най-често употребяваните плодове. Консумира се в суров вид, в салати, в десерти, а в някои страни се пържи. Тук ще покажем как бананите се берат, сушат, сортират, преработват и изпращат към магазините по целия свят. Не знам, откъде е тръгнало, но в детството ми по някаква причина свято вярвахме, че бананите растат на палмови дървета. Всъщност, бананите се отглеждат като храсти в плантации, пише kulinar.bg.

Истинският рай за тези плодове е Коста Рика, уникална страна с потресаващи климатични условия. Бананите са основният износ на Коста Рика. Отнема 12-13 седмици, за да придобият форма и да узреят. През това време бананите се измерват и се проверява тяхното състояние и степен на зрелост. Трябва да се отбележи, че плодовете не се берат съвсем узрели, за да не се развалят при транспортирането им в далечни страни. Още една особеност: между храстите на бананите се поставят специални дъски с мека повърхност. Така храстите попадат във фабриката, където дъските се махат, а на самите плодове, ако те отговарят на всички стандарти, се слагат стикери. После бананите попадат в ръцете на работници, които ги разрязват на клонки с по 5–7 плода. Работниците в такива производства се трудят по 10–12 часа ежедневно. След това, бананите се претеглят и третират със специално вещество (вероятно сте виждали бели петна върху жълтите плодове) и се поставят в картонени кутии с дупки, проектирани в съответствие с международните стандарти. Ако са правилно опаковани, във всяка кутия има по около 40 клонки с по 5-7 плода. 

Проверявате ли произхода на бананите, които се предлагат в магазинната мрежа? Обикновено са от Еквадор или други страни от Южна Америка. Оказва се, че правителствата на страните от Централна и Южна Америка позволяват, без да им мигне окото, продукцията да бъде третирана с опасен пестицид – дибромохлоропропан (ДБХП). Той е забранен със закон в САЩ. Но това не спира основните износители на банани от Юга да заливат света с отровената си продукция. Известно е, че причинява вродени дефекти, рак, кожни проблеми, уврежда дихателните пътища, кожата, причинява замаяност, световъртеж, объркване и смърт. Хората, след като биват отровени с пестицида, губят своята работоспособност и спират да могат да се грижат за семействата си. Работниците изказали острото си недоволство чрез протести и зов за помощ от правителството. До момента няма информация смъртоносната практика да е прекратена и забранена. Единственият начин да се спре тази порочна практика е да спре изкупуването на тези банани. А изходът е в избора на органични банани. 

Прочетена 1419 пъти Последно променена в Сряда, 07 Февруари 2018 15:34
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта