След слънчоглед пшеницата изисква специално хранене Избрана

След слънчоглед пшеницата изисква специално хранене

Маслодайната култура оставя почвата суха и бедна на хранителни вещества

Агр. Петър Кръстев

С ръста на цените на торовете, препаратите за растителна защита и горивата повечето фермерски стопанства през последните години се ориентираха към отглеждането само на максимално изгодни в икономическо отношение култури. В повечето случаи този подход не е съвсем правилен, защото не съответства на научнообоснования сеитбооборот. Посевните площи на слънчогледа в страната значително нараснаха, което се обуславя от доходността на културата и увеличеното търсене на растителни масла в световен мащаб. В тази връзка много зърнопроизводители търсят отговор на въпроса, възможно ли е чрез промени в технологията на хранене да се намали негативното влияние върху добивите от зимните житни култури – най-вече на пшеницата, след такъв предшественик като слънчогледа.

Вредата от слънчогледа като предшественик на пшеницата

Слънчогледът изнася от почвата голямо количество минерални елементи,затова сеитбата на пшеница след този предшественик води до нарушаване на сеитбооборота, изтощаване на почвата и намаляване на нейната производителност. Добре развитата му коренова система, която прониква на дълбочина от 3 – 4 м, а в хоризонтално положение се разпространява на 1 – 1,2 м, позволява на растенията да усвояват хранителни елементи и влага в големи количества от дълбоките слоеве на почвата. Особеност на слънчогледа е, че той изнася от почвата големи количества калий – значително повече, отколкото други елементи. Установено е, че за формиране на 1 т семена и аналогичното количество зелена маса растенията поглъщат от почвата до 5 – 5,5 кг азот, 2,5 кг фосфор и до 10 – 15 кг калий от декар. Най-голям дефицит на калий в почвата може да се наблюдава при отглеждане на слънчогледа на едно поле през година, каквато практика, за съжаление, не липсва.

С агробиологични изследвания е установено, че през вегетацията слънчогледът поглъща хранителните елементи неравномерно. През първия месец от вегетацията културата усвоява 10 – 15% от азота, 10% от фосфора и същото количество калий. През следващите 1,5 – 2 месеца, когато започва формирането на бутона, и до края на цъфтежа слънчогледът поглъща хранителните елементи интензивно, използвайки до 80% от азота, 70% от фосфора и до 50% от калия. Още 40% от калия растенията поглъщат във фаза наливане на зърното и до началото на фаза узряване.

Ползата от слънчогледа като предшественик на пшеницата

Въпреки посочените недостатъци, слънчогледът, като предшественик за пшеницата, има и няколко положителни качества. Тази култура остава след себе си растителни остатъци в големи размери, които намаляват или почти предотвратяват вероятността от образуването на ледена кора през зимния период. На всички е известно какви вреди нанася ледената кора на посевите с пшеница, вследствие на повреждане на кореновата система на културата при резки колебания на температурата през зимно-пролетния период. Следжътвените остатъци от слънчогледа играят мулчираща и слънцезащитна роля пролетта и през летния период. Освен това те не са така жилави, както царевичните, поради което не затрудняват сеитбата на зимните житни култури, дори при технологията No-till. В последно време, с появата на ранозрели, нискостъблени хибриди, които по-малко изтощават почвата, слънчогледът до известна степен получава положителна характеристика като предшественик. Ранното му прибиране от полето дава възможност сеитбата на нови, високопродуктивни сортове пшеница да се направи в оптимални срокове, което повишава добивите на зърно.

Сеейки пшеница след слънчоглед, задължително трябва да помним, че след неговото прибиране в почвата остава голямо количество семена (самосевка). През есенната вегетация на пшеницата тази самосевка създава голям проблем, докато полето се освободи от нея след първите замръзи. Въпреки това през пролетно-летния период прилагането на хербициди срещу слънчогледовата самосевка е задължителна. Ненавреме проведената борба с плевелите и самосевката води до значително заплевеляване на посевите и силно затруднява прибирането на пшеницата.

Добивът от зърнените култури след слънчоглед винаги е по-нисък от желания

 

Цялата статия четете само в хартиеното или електронното издание на вестник "Гласът на фермера"

Прочетена 2557 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта