ДНК на колорадския бръмбар порази генетиците

Американски генетици първи са разчели ДНК на колорадския бръмбар. Учените установили в ДНК-то няколко гени, които са отговорни за необичайно бързото адаптиране на насекомите към новия климат и околната среда, се казва в материала публикуван в списание Scientific Reports.
"Интересното е, че не можахме да открием съществени разлики в структурата на гените, отговорни за устойчивостта към инсектициди между колорадските бръмбари и други насекоми. Изглежда, че те са придобили тази способност не като резултат от появата на нови свойства или промяна на генома. Всичко това прави въпроса още по-интересен за проучване", казва Шон Шовил от Университета на Уисконсин в Медисън.
Колорадският бръмбар е един от първите инвазивни видове насекоми. Те се разпространяват на територията на САЩ и Канада в края на ХIХ век, а след това "мигрират" заедно с американската армия във Франция в края на Първата световна война, а от там в Германия и Русия след Втората световна война.

Първите опити за унищожаването с помощта на пестициди завършват с неуспех - бръмбарите бързо се приспособяват към пестицида. Борбата срещу вредителите се усложнява от факта, че те нямат естествени врагове извън Съединените щати. Шовил и колегите му правят първите стъпки за изясняване на причините за тази устойчивост на бръмбарите. Учените разшифровали ДНК-то и сравнили генома на колорадския бръмбар с този на други вредители и безвредни насекоми.
Както отбелязва генетикът, неговия екип се интересува от две неща: как колорадския бръмбар е в състояние да се адаптират към суровия климат в Русия и другите северни страни в един много кратък период от време и защо оцелява при контакт с нови видове инсектициди.
На първия въпрос учените успяват да отговорят. Установено е, че ДНК на вредителя съдържа няколко десетки гени, отговорни за производството на много широк спектър от ензими, способни да разграждат изключително разнообразни протеини и захари. Това, според генетиката позволява на бръмбара да бъде практически всеяден, въпреки тясната "специализация" към картофи и представители на сем. Solanaceae.
Шовил и колегите му не са успели да открият гените, отговорни за устойчивостта на колорадският бръмбар - тези участъци от ДНК, които дават устойчивост на инсектициди имат една и съща структура и размери като на останалите насекоми. Учените се надяват, по-нататъшното проучване на генома да им помогне да разберат как точно работи тази "суперспособност" на бръмбарите.
Независимо от това, генетиците са успели да намерят "ахилесовата пета "на насекомите: оказва се, че техните клетки широко използват къси РНК молекули, за да блокират действието на определени гени, които могат да бъдат използвани за създаване на по-ефективни инсектициди, към които вредителите да не се адаптират толкова бързо, колкото към ДДТ и други инсектициди от миналото. Както отбеляза Шовил, сега с колегите му са в процес на декодиране на ДНК на стотиците колорадски бръмбари, както и някои от техните роднини, чийто геноми учените се надяват, че ще помогнат да се разкрият тайните на тези вредители, и най-накрая се реши 150-годишният проблем.

Петър Кръстев

Прочетена 1123 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта