Пшеницата се нуждае от пълноценно хранене с химически елементи Избрана

Азотът е важен, но не е достатъчен за правилното развитие на културата. Само с балансирано и разнообразно хранене може да се разчита на високи и качествени добиви зърно

Агр. Петър Кръстев

Продължаваме да публикуваме препоръки за торене на пшеницата. В предишен брой обяснихме предимствата на азотното хранене, сега е ред да ви запознаем и с други важни за подхранване на културата елементи.

Фосфор

Пшеницата реагира на фосфора по-добре, отколкото другите зърнени култури. Изследванията в тази насока показват, че основната полза от фосфора е подобряване на братенето през есента, което увеличава количеството класове и съответно добивите. В по-малка степен този елемент способства за увеличаване размера на зърната и тяхното количество в класа. Тъй като фосфорът влияе на вкореняването на пшеницата, зимните измръзвания често са в резултат от ниското му съдържание в почвата. Дефицитът от този елемент задържа узряването, което е особено забележимо на ерозирали или алкални почви с ниска достъпност на почвен фосфор. Островчета със зелена пшеница сред узрялата също ясно показват недостатък на фосфор.

Как се внася този елемент при пшеницата

Три са основните внасяния на фосфора при пшеницата – внасяне заедно със сеитбата, разпръснато предпосевно внасяне и едновременно внасяне на амониев полифосфат (N10Р34) заедно с безводен амоняк преди сеитба. Притежавайки нови пневматични сеялки и оборудване за пневматично внасяне на торове и точно внасяне на амоняк, селскостопанските производители могат да пробват много варианти от трите посочени начина. Например, сеялки No-till могат да внасят азотни и фосфорни торове под или странично от реда. Освен това посевът може да се осъществява както на широки, така и на тесни редове.

Начинът на внасяне на торове и сеитбата в значителна степен влияе на контакта на торовете със семената, което може да се отрази на тяхното покълване. Нормалният амониев суперфосфат (единичен – N11Р52, или двоен – N18Р46) обикновено влияе слабо на стъблостоя на пшеницата поради ниския солеви индекс, ниската концентрация на торовете в тесноредните (18-25 см) посеви и при сравнително високата посевна норма, характерна за съвременните сортове и хибриди. При внасяне на фосфорните торове по време на сеитбата типът на сеялката не е критичен, ако земеделският производител не внася едновременно и азотни торове. При внасяне на големи дози азот (1,7 – 3,4 кг/дка активно вещество) азотните торове не трябва да се внасят там, където са и семената, иначе е неизбежно прореждане на стъблостоя. Това може да се постигне с помощта на някои видове пневматични сеялки.

Препоръки на консултанти, направени на база изследвания

Изследвания в щата Небраска, САЩ, показват, че фосфорните торове, внесени преди сеитбата заедно с азотните, работят така, както и торовете, внесени по време на сеитбата. Поради това консултантите препоръчват и двата начина на внасяне. Въпреки че в първия случай растенията демонстрират не съвсем еднороден ръст, както във втория, получените добиви са били приблизително еднакви. 

По-малко изравненият растеж е причинен от задържане на усвояването от корените на фосфора, вследствие голямото разстояния между редовете и местоположението на тора. Това често се наблюдава на почви, бедни на фосфор.

Разлика във времето между предварителното торене и сеитбата обикновено не вреди на добивите, ако пшеницата е засята в оптимални срокове. Въпреки това, в случай че сеитбата е закъсняла и няма достатъчно време за формиране на коренова система, препоръчително е внасянето на тора едновременно със сеитбата.

Цялата статия четете само в хартиеното или електронното издание на вестник "Гласът на фермера"

етикети:
Прочетена 2098 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта